ADR-certificaat voor chauffeurs aanvragen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Als u gevaarlijke stoffen vervoert, heeft u als chauffeur een ADR-certificaat nodig. De Europese overeenkomst voor het vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR) schrijft dat voor. Soms heeft u nog extra certificaten nodig.

ADR-Basiscertificaat en specialisaties

Als u een ADR-basiscertificaat wilt aanvragen, moet u eerst een opleiding doen bij een erkende ADR-opleider en slagen voor het basisexamen. Voor speciale soorten vervoer van gevaarlijke stoffen moet u extra examens doen, bijvoorbeeld voor:

Als u geslaagd bent, kunt u het ADR-certificaat aanvragen bij het CBR.

ADR-certificaat verlengen

Een ADR-certificaat is 5 jaar geldig. Om uw ADR-certificaat te verlengen moet u een verlengingsexamen doen voor uw basiscertificaat en voor de specialisatie.

Buitenlands ADR-certificaat

Heeft u een ADR-certificaat uit een land dat is aangesloten bij het ADR-verdrag? Dan is uw ADR-certificaat geldig in alle ADR-landen. U kunt uw buitenlandse ADR-certificaat niet omwisselen voor een Nederlands certificaat. U kunt een geldig buitenlands ADR-basiscertificaat wel uitbreiden met specialisaties (tanks, klasse 1 en klasse 7) en u kunt uw buitenlandse ADR-certificaat in Nederland verlengen.

Dit artikel is gerelateerd aan: