Afvalbeheerbijdrage verpakkingen betalen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 5 jan 2022
< 1 min lezen
English version

Brengt u per jaar meer dan 50.000 kilo verpakkingen op de Nederlandse markt? Of verwijdert u jaarlijks meer dan 50.000 kilo verpakkingen na het importeren van goederen? Dan moet u een Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen betalen aan Verpact (vroeger bekend als het Afvalfonds Verpakkingen). Dit geldt ook als u een bedrijf in het buitenland heeft en direct (online) verkoopt aan Nederlandse consumenten.

Hoogte afvalbeheerbijdrage

De hoogte van de bijdrage hangt af van het materiaal en de soort verpakking (verkoop-, verzamel- of verzendverpakking). Voor verpakkingen die vaker kunt gebruiken, betaalt u maar 1 keer een bijdrage. In de verpakkingencatalogus van Verpact kunt u opzoeken of u voor uw product een bijdrage moet betalen.

Aanmelden bij Verpact

Als u per kalenderjaar meer dan 50.000 kilo verpakkingsmateriaal op de Nederlandse markt brengt of wegdoet na import, moet u zich aanmelden bij Verpact. U moet ieder jaar aangifte doen van het gewicht van de verpakkingen.

Teruggaaf bijdrage bij indirecte export

Exporteert u verpakte producten via een Nederlandse leverancier waarover al afvalbeheerbijdrage is betaald? Dan kunt u onder voorwaarden de afvalbeheerbijdrage verpakkingen voor indirecte export terugvragen. U doet dit in uw aangifte. Dat kan ook als buitenlandse ondernemer.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Dit artikel is gerelateerd aan: