Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Afvalbeheersbijdrage verpakkingen betalen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op < 1 min lezenEnglish version

Brengt u per jaar meer dan 50.000 kilo verpakkingen op de Nederlandse markt? Of verwijdert u jaarlijks meer dan 50.000 kilo verpakkingen na het importeren van goederen? Dan moet u een Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen betalen aan het Afvalfonds Verpakkingen. Dit geldt ook als u een bedrijf in het buitenland heeft en direct (online) verkoopt aan Nederlandse consumenten.

Hoogte afvalbeheersbijdrage

De hoogte van de bijdrage hangt af van het materiaal en de soort verpakking (verkoop-, verzamel- of verzendverpakking). Voor verpakkingen die vaker kunt gebruiken, betaalt u maar 1 keer een bijdrage. In de verpakkingencatalogus van het Afvalfonds kunt u opzoeken of u voor uw product een bijdrage moet betalen.

Aanmelden bij Afvalfonds Verpakkingen

Als u per kalenderjaar meer dan 50.000 kilo verpakkingsmateriaal op de Nederlandse markt brengt of wegdoet na import, moet u zich aanmelden bij het Afvalfonds Verpakkingen. U moet ieder jaar aangifte doen van het gewicht van de verpakkingen.

Teruggaaf bijdrage bij indirecte export

Exporteert u verpakte producten via een Nederlandse leverancier waarover al afvalbeheersbijdrage is betaald? Dan kunt u onder voorwaarden de afvalbeheersbijdrage verpakkingen voor indirecte export terugvragen. U doet dit in uw aangifte. Dat kan ook als buitenlandse ondernemer.

Zie ook

Naar boven