Dit artikel is gerelateerd aan:

Afvalbeheersbijdrage verpakkingen betalen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Brengt u verpakkingsmateriaal voor het eerst in Nederland op de markt? Of bent u importeur en ontdoet u zich van verpakkingen (of laat u dit doen)? Dan moet u vanaf 50.000 kilo een afvalbeheersbijdrage verpakkingenExterne link betalen aan het Afvalfonds Verpakkingen. De afvalbeheersbijdrage verpakkingen komt in de plaats van de verpakkingenbelasting.

Hoogte afvalbeheersbijdrage

De hoogte van de afvalbeheersbijdrageExterne link is afhankelijk van het materiaal en de soort verpakking (verkoop-, verzamel- of verzendverpakking). Voor verpakkingen die meerdere keren te gebruiken zijn, betaalt u eenmalig een bijdrage.

Aanmelden bij Afvalfonds Verpakkingen

U moet zich eerst aanmeldenExterne link bij het Afvalfonds Verpakkingen. Het Afvalfonds verrekent de bedragen van uw voorlopige bijdragen met de aangifte in het volgende jaar.

Indirecte export van verpakkingen

Exporteert u verpakkingen waarover eerder in de keten de afvalbeheersbijdrage is betaald? Dan kunt u de afvalbeheersbijdrage verpakkingen voor indirecte export terugvragen. U doet dit in uw aangifte. Dat kan ook als buitenlandse ondernemer.

Verpakkingenadministratie

Voor de afvalbeheersbijdrage verpakkingen kunt u gebruik maken van uw verpakkingenadministratie voor de verpakkingenbelasting. Deze gegevens heeft u nodig voor het opstellen van uw opgaaf en aangifte. Hiervoor heeft het Afvalfonds een HandreikingExterne link. Bewijsstukken en andere documenten moet u bewaren tot 7 jaar na het einde van het aangiftejaar. U moet ze bij een controle kunnen laten zien.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven