Dit artikel is gerelateerd aan:

Afvalstoffen invoeren, uitvoeren of vervoeren (EVOA)

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Gaat u afval uitvoeren, invoeren of door een EU-lidstaat vervoeren? Dan moet u zich houden aan de Europese voorschriften voor het vervoer van afval (Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA)Externe link. De EVOA geldt ook als u afvalstoffen naar andere delen van de wereld wilt overbrengen. Of als u afvalstoffen vanuit andere delen van de wereld naar de EU wilt halen of doorvoeren.

Welke procedureExterne link u moet volgen, hangt af van:

  • het land van herkomst en land van bestemming
  • de route van het transport
  • de verwerking van het afval (verwijdering of hergebruik)
  • het soort afvalstof (groene lijst of oranje lijst afvalstoffen)

Regelhulp EVOA

Een Regelhulp vertelt u aan de hand van een aantal vragen welke regels voor u gelden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 3 Regelhulpen ontwikkeld die u helpen met de EVOA:

Kennisgeving afvaltransport

Voordat u afval over de grens gaat vervoeren, sluit u een contract met de ontvanger van de afvalstoffen. Voor sommige afvalstoffen moet u bij ILT een kennisgeving aanvragenExterne link. Als de kennisgeving correct en volledig is, stuurt ILT deze naar de bevoegde instanties in het buitenland. Met de Digital Notification AdvisorExterne link (DNA) kunt u digitaal een Nederlands-, Engels- of Duitstalige kennisgevingsdocument en vervoersdocument invullen en afdrukken.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven