Registreren als vervoerder, inzamelaar, handelaar of bemiddelaar van afvalstoffen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Houdt u zich bezig met bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen? Dan moet u zich registreren bij de Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO). U komt dan in de landelijke lijst van Vervoerders, Inzamelaars, Handelaars en Bemiddelaars (VIHB-lijst).

Een registratie en vermelding in de VIHB-lijst is verplicht voor:

  • vervoerders van afval
  • inzamelaars van afval
  • handelaars in afval
  • bemiddelaars in afval

Bent u op zoek naar een erkende vervoerder, inzamelaar, handelaar of bemiddelaar van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen? Dan kunt u op de website van de NIWO de lijst bekijken.

Criteria en vakbekwaamheid

Als u zich registreert bij de NIWO om op de VIHB-lijst te komen, moet u aan bepaalde criteria voldoen. In sommige gevallen hoeft u dat niet meer aan tonen. Omdat u bijvoorbeeld al een andere vergunning heeft aangevraagd waarbij u al aan bepaalde criteria voldoet. In andere gevallen moet u wel uw betrouwbaarheid of vakbekwaamheid aantonen. Dat doet u met een verklaring omtrent het gedrag natuurlijke personen (VOG NP) of een VOG rechtspersonen (VOG RP) en een getuigschrift vakbekwaamheid van het CBR/CCV.

Digitaal registreren met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u zich als vervoerder, inzamelaar, handelaar of bemiddelaar digitaal registreren bij de Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.