BUS-melding bij eenvoudige saneringen
Bij een eenvoudige, standaard sanering (bijvoorbeeld aanleggen of vernieuwen van kabels, leidingen en rioleringen in verontreinigde grond) kunt u een BUS-melding (Besluit Uniforme Saneringen) doen met een BUS-meldingsformulier.
U stuurt het BUS-meldingsformulier aan het bevoegd gezag Wet bodembescherming (Wbb). Dit is meestal de provincie. Bekijk de contactgegevens per bevoegd gezag Wbb voor BUS-meldingen.
U mag pas beginnen met de sanering als u toestemming heeft. Bekijk bij de provincie hoe dat werkt en lang dat duurt. U moet daarna melden als:
- u begint met de sanering
- er iets in de saneringswerkzaamheden verandert
- als u klaar bent met de werkzaamheden
Na de sanering moet u een saneringsverslag (evaluatieverslag) inleveren.
Melden en saneringsplan
Kunt u de bodemsanering niet melden volgens de BUS-regeling? Dan moet u een melding doen bij de provincie en een saneringsplan inleveren. In het saneringsplan staat precies hoe u de sanering gaat aanpakken. U moet misschien ook bodemonderzoek doen en de resultaten van het bodemonderzoek inleveren.
Pas als de provincie uw saneringsplan heeft goedgekeurd, mag u beginnen met de sanering. U moet het melden bij de Provincie als:
- u begint met de sanering
- er iets in het saneringsplan verandert
- als u klaar bent met de werkzaamheden
Na de sanering moet u een saneringsverslag (evaluatieverslag) inleveren.
Nazorgplan restverontreiniging
Als er nog verontreiniging achterblijft (restverontreiniging) moet u een nazorgplan maken en dat inleveren bij de provincie. In het nazorgplan staat hoe u de restverontreiniging gaat aanpakken.
Digitaal aanvragen met de berichtenbox
U kunt de melding voor bodemsanering en de BUS-melding doen via de berichtenbox. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.