Bodemverontreiniging bij een buitenschietbaan voorkomen
Heeft u een buitenschietbaan of een kleiduivenbaan? Er gelden regels om verontreiniging van de bodem bij de schietbaan te voorkomen. Ook moet u een melding doen bij het Omgevingsloket.
Omgevingsvergunning aanvragen en vergunningcheck doen
Voor de meeste schietbanen heeft u geen vergunning nodig. U moet wel minstens 4 weken van tevoren een melding van uw activiteit doen.
Wilt u weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Of dat u een melding moet doen? Ga naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck. In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente, provincie of waterschap. En u kunt direct een vergunning aanvragen of een melding doen.
Bodem beschermen op buitenschietbaan
U moet voorkomen dat kogelresten, kruit en patroonhulzen in de bodem komen. Die stoffen vervuilen de bodem. Het schieten mag daarom alleen boven een aaneengesloten bodemvoorziening. Bijvoorbeeld een vloer van asfalt of beton.
Het gedeelte waar de kogels terecht komen (kogelvanger) moet overdekt zijn. Zo kunnen de metalen van kogels niet met het regenwater in de bodem komen. Ook plaatst u afschermingen aan de bovenkant en zijkant van de schietbaan. Het is niet nodig een zandkogelvanger te bouwen op een aaneengesloten bodemvoorziening.
Bodem beschermen op kleiduivenbaan
Voor kleiduivenbanen zijn er verschillende regels om de bodem te beschermen. Het hangt af van het soort hagel en kleiduif.
Bij het schieten met lood- of zinkhagelpatronen komen stoffen vrij die slecht zijn voor de bodem. U mag daar alleen mee schieten boven een aaneengesloten bodemvoorziening. Bijvoorbeeld:
- kunstgras
- stelconplaten (beton)
- asfalt
Ook plaatst u vangnetten of schermen rond de schietbaan.
U moet de bodem ook verharden wanneer u kleiduiven gebruikt waar veel schadelijke stoffen in zitten, zoals kwik of kobalt.
Hagelpatronen van ijzer, staal of bismut zijn niet bodembedreigend. Bij het schieten met deze patronen hoeft u geen maatregelen te nemen om de bodem te beschermen.