Certificaat voor werken met F-gassen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Werkt u met F-gassen (synthetische koudemiddelen). Dan moet u de juiste certificaten hebben.

U komt met F-gassen in aanraking als u werkt aan bijvoorbeeld:

  • koelapparatuur (airco's), klimaatregelingsapparatuur en warmtepompapparatuur
  • hoogspanningsschakelaars
  • brandbeveiligingsapparatuur
  • koelapparatuur van koelwagens en koelaanhangwagens

Het gaat om werkzaamheden als installatie, service, onderhoud en reparatie, lekkagecontrole, buitendienststelling en terugwinning.

Persoonscertificaat F-gassen

Als u met F-gassen werkt moet u een persoonscertificaat (BRL 200 certificaat) hebben. U krijgt het certificaat F-gassen als u het een examen haalt bij een erkende instelling:

Een Nederlands persoonscertificaat is geldig in alle EU-landen. U kunt bij het Centraal Register Techniek controleren of iemand een persoonscertificaat F-gassen heeft.

Bedrijfscertificaat F-gassen

Uw onderhouds- of installatiebedrijf mag alleen werken met F-gassen als u een bedrijfscertificaat (BRL 100 certificaat) heeft. Om het bedrijfscertificaat te krijgen moet uw bedrijf voldoen aan de voorwaarden voor het bedrijfscertificaat F-gassen. Zo moet uw personeel bijvoorbeeld de juiste certificaten hebben en u moet bijvoorbeeld werkinstructies en goed gereedschap gebruiken.

U kunt een certificering aanvragen bij een van de aangewezen keuringsinstanties:

Een Nederlands bedrijfscertificaat voor F-gassen is geldig in alle EU-landen. U kunt controleren of een bedrijf het certificaat voor F-gassen bij het Centraal Register Techniek.

Certificaten F-gassen voor zzp’er

Bent u zzp’er en werkt u met F-gassen? Dan moet u een persoonscertificaat (BRL 200 certificaat) en een bedrijfscertificaat (BRL 100 certificaat) hebben.

Buitenlands certificaat F-gassen

Een certificaat voor werken met F-gassen uit een ander EU-land is ook in Nederland geldig. Het certificaat wordt niet geregistreerd of in een Nederlands certificaat omgezet, u moet bij controle een geldig certificaat laten zien. De lidstaten mogen om een vertaling vragen van het certificaat in een andere officiële taal van de Unie.

Iemand met een certificaat F-gassen uit een land buiten de EU mag alleen met F-gassen werken in Nederland als er met Nederland een Verdrag is en als het beroepsniveau hetzelfde is.

Verplichte lekcontrole

Heeft u een installatiesysteem met F-gassen (zoals aircosystemen, koelsystemen en warmtepompsystemen)? U moet het lekkagedetectiesysteem van de installatie ieder jaar laten controleren. Voor het lekkagedetectiesysteem van een elektrische schakelinrichting is dat iedere 6 jaar. U moet die lekkagecontrole laten doen door een persoon met een certificaat F-gassen. U moet de informatie over de controles en reparaties bijhouden in een logboek (logboekverplichting) en deze 5 jaar bewaren.