Conjunctuurenquête Nederland (COEN)

Deze informatie is geplaatst door

Centraal Bureau voor de Statistiek | Economisch Instituut voor de Bouw | KVK | MKB Nederland | VNO-NCW

De Conjunctuurenquête Nederland ondervraagt elk kwartaal ondernemers over onderwerpen die hen aangaan zoals omzetontwikkelingen, winstgevendheid, investeringen en personeelssterkte. Hierbij wordt gevraagd naar ervaringen in het afgelopen kwartaal en verwachtingen voor het lopende kwartaal. Het ondernemersvertrouwen voegt verschillende van deze onderwerpen samen om tot een samenvattend sentiment te komen. Het is zowel voor heel Nederland als diverse sectoren en branches beschikbaar.

Conjunctuurenquête - Tweede kwartaal (2022)

Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, staat aan het begin van het tweede kwartaal 2022 op 16,8. Een toename ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In bijna alle bedrijfstakken is het sentiment positief en nam het vertrouwen toe. Het ondernemersvertrouwen laat sinds de coronapandemie grote schommelingen zien, die sterk samenhangen met de dan geldende coronamaatregelen. Dat geldt met name voor de bedrijfstakken die direct door lockdowns worden geraakt. Zo sloeg in de horeca het sentiment opnieuw om en steeg het ondernemersvertrouwen het sterkst van alle bedrijfstakken. Deze en meer verwachtingen en oordelen leest u in de Conjunctuurenquête Nederland.

Download Conjunctuurenquête - Tweede kwartaal (2022)PDF 0,7 MB

“Conjunctuurenquête - Tweede kwartaal 2022”

Conjunctuurenquête - Tweede kwartaal 2022
Het ondernemersvertrouwen is toegenomen van 6,4 naar 16,8 in het tweede kwartaal 2022. In de horeca (40,9), groothandel en handelsbemiddeling (18,4) en informatie en communicatie (17,2) is het ondernemersvertrouwen relatief het hoogst. Ondernemers in de delfstoffenwinning (-2,0), detailhandel (1,8) en autohandel en -reparatie (4,5) zijn relatief het negatiefst gestemd.
Conjunctuurenquête - Tweede kwartaal 2022
Ondernemers zjn pessimistisch gestemd over het economisch klimaat, per saldo -6,7 procent. De verwachtingen voor de verkoopprijzen (45,8%), omzet (27,6%), personeelssterkte (23,1%), export (11,5%) en investeringen (10,2%) zijn per saldo positief.
Conjunctuurenquête - Tweede kwartaal 2022
33,6 procent van de ondernemers ervaart tekort aan arbeidskrachten. Verder vormen belemmeringen bij productiemiddelen, onvoldoende vraag, financiële beperkingen en weersomstandigheden de overige belemmeringen. 22,4 procent van de ondernemers ondervindt geen belemmeringen.
Conjunctuurenquête Nederland is een samenwerking van CBS, EIB, KVK, MKB Nederland en VNO-NCW. De uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland over het derde kwartaal 2022 verschijnen naar verwachting op 15 augustus 2022. De gegevens voor de komende publicatie worden verzameld in de maand juli.

Deze informatie is geplaatst door

Centraal Bureau voor de Statistiek
Economisch Instituut voor de Bouw
KVK
MKB Nederland
VNO-NCW
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1