Conjunctuurenquête Nederland (COEN)

Deze informatie is geplaatst door

Centraal Bureau voor de Statistiek | Economisch Instituut voor de Bouw | KVK | MKB Nederland | VNO-NCW

De Conjunctuurenquête Nederland ondervraagt elk kwartaal ondernemers over onderwerpen die hen aangaan zoals omzetontwikkelingen, winstgevendheid, investeringen en personeelssterkte. Hierbij wordt gevraagd naar ervaringen in het afgelopen kwartaal en verwachtingen voor het lopende kwartaal. Het ondernemersvertrouwen voegt verschillende van deze onderwerpen samen om tot een samenvattend sentiment te komen. Het is zowel voor heel Nederland als diverse sectoren en branches beschikbaar.

Conjunctuurenquête - Tweede kwartaal (2020)

Door de coronacrisis is het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, abrupt gedaald. Het ondernemersvertrouwen komt in het tweede kwartaal uit op -37,2. De daling was niet eerder zo sterk. Ook het niveau is sinds het dieptepunt van de financiële crisis en het begin van de meting in 2008 niet eerder zo sterk negatief geweest. Deze en meer verwachtingen en oordelen van ondernemers zijn terug te vinden in de rapportage van Conjunctuurenquête Nederland.

Download Conjunctuurenquête - Tweede kwartaal (2020)PDF 1,0 MB

“Conjunctuurenquête - Tweede kwartaal 2020”

Conjunctuurenquête - Tweede kwartaal 2020
Het ondernemersvertrouwen daalt van 6,4 naar -37,7 in het tweede kwartaal 2020. In de sectoren bouw (-10,6), detailhandel (-12,8) en verhuur en handel van onroerend goed (-20,2) is het ondernemersvertrouwen relatief het hoogst. Ondernemers in de autohandel en -reparatie (-46,9), vervoer en opslag (-50,1) en horeca (-84,3) zijn het minst optimistisch gestemd.
Conjunctuurenquête - Tweede kwartaal 2020
Per saldo verwacht 53,4 procent van de ondernemers een daling van de omzet. Ook zijn de verwachtingen voor personeel (-23,4%), export (-35%), verkoopprijzen (-6,8%) en investeringen (-37,0%) per saldo negatief.
Conjunctuurenquête - Tweede kwartaal 2020
Ruim 18 procent van de ondernemers ervaart belemmeringen door onvoldoende vraag. Een tekort aan arbeidskrachten (8,8%), financiële beperkingen (4,5%), belemmeringen bij productiemiddelen (4,3%), weersomstandigheden (1,9%) en overig (41%) vormen de overige belemmeringen. 21,1 procent van de ondernemers ervaart geen belemmeringen.
Conjunctuurenquête Nederland is een samenwerking van CBS, EIB, KVK, MKB Nederland en VNO-NCW. De uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland over het derde kwartaal 2020 verschijnen op 13 augustus 2020. De gegevens voor de komende publicatie worden verzameld in de maand juli.

Deze informatie is geplaatst door

Centraal Bureau voor de Statistiek
Economisch Instituut voor de Bouw
KVK
MKB Nederland
VNO-NCW

Eerder verschenen rapporten