Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeFeiten en cijfers

Conjunctuurenquête Nederland (COEN)

Deze informatie is geplaatst door:Centraal Bureau voor de StatistiekCentraal Bureau voor de StatistiekEconomisch Instituut voor de BouwEconomisch Instituut voor de BouwKVKKVKMKB NederlandMKB NederlandVNO-NCWVNO-NCWEnglish version

De Conjunctuurenquête Nederland ondervraagt elk kwartaal ondernemers over onderwerpen die hen aangaan zoals omzetontwikkelingen, winstgevendheid, investeringen en personeelssterkte. Hierbij wordt gevraagd naar ervaringen in het afgelopen kwartaal en verwachtingen voor het lopende kwartaal. Het ondernemersvertrouwen voegt verschillende van deze onderwerpen samen om tot een samenvattend sentiment te komen. Het is voor heel Nederland, de bedrijfstakken, regio’s en bedrijfsgroottes beschikbaar.

Het ondernemersvertrouwen wordt vanaf nu samengesteld volgens een vernieuwde methode. De cijfers zijn teruggelegd tot en met januari 2012. Kijk op cbs.nl voor meer informatie en toelichting.

Conjunctuurenquête - Derde kwartaal (2023)

Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van het Nederlandse bedrijfsleven, komt aan het begin van het derde kwartaal van 2023 uit op -8,3. Dit is ongeveer hetzelfde als een kwartaal eerder toen de indicator uitkwam op -8,1. Daarmee blijft het ondernemersvertrouwen negatief sinds begin 2022. In de helft van de bedrijfstakken neemt het ondernemersvertrouwen toe, in de andere helft neemt het af. De grootste stijging is te zien bij de bouwnijverheid, de grootste daling bij de autohandel en -reparatie. Bij de meeste bedrijfstakken is de stemming nog steeds negatief.

Download

Download Conjunctuurenquête - Derde kwartaal (2023)PDFPdf 1,8 MB

“Conjunctuurenquête - Derde kwartaal 2023”

Conjunctuurenquête - Derde kwartaal 2023
Het ondernemersvertrouwen is afgenomen van -8,1 naar -8,3 in het derde kwartaal van 2023. Het ondernemersvertrouwen wordt vanaf nu samengesteld volgens een vernieuwde methode. De cijfers zijn teruggelegd tot en met januari 2012. Kijk op www.cbs.nl voor meer informatie en toelichting.
Conjunctuurenquête - Derde kwartaal 2023
Ondernemers zijn per saldo negatief gestemd over het economisch klimaat (-8,2%), de inkooporders (-1,9%) en de omzet (-1.0). De verwachtingen voor verkoopprijzen (10,3%), personeelssterkte (8,8%) en investeringen (0,9%) zijn per saldo positief.
Conjunctuurenquête - Derde kwartaal 2023
40,6% van de ondernemers ervaart een tekort aan arbeidskrachten als voornaamste belemmering in de bedrijfsvoering. De verschillende belemmeringen tellen nu op tot meer dan 100 procent. Ondernemers kunnen maximaal twee antwoorden invullen voor de belemmeringsvraag en voorheen werd het totale percentage genormaliseerd tot 100 procent. Dit wordt nu niet meer gedaan, zodat het percentage staat voor het aandeel ondernemers dat deze belemmering heeft gekozen.

Conjunctuurenquête Nederland is een samenwerking van CBS, EIB, KVK, MKB Nederland en VNO-NCW. De uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland over het vierde kwartaal 2023 verschijnen naar verwachting op 15 november 2023. De gegevens voor de komende publicatie worden verzameld in de maand oktober.

Naar boven