Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Toestemming voor commerciële omroep

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 1 min lezenEnglish version

Wilt u een commerciële omroep beginnen? Dan heeft u toestemming nodig van het Commissariaat voor de Media (CvdM). U heeft deze toestemming nodig om een etherfrequentie aan te vragen en een contract met een kabelexploitant af te sluiten.

Toestemming commerciële omroep aanvragen

U kunt toestemming voor een commerciële omroep aanvragen bij het CvdM. U of uw bedrijf moet onder de bevoegdheid van Nederland vallen en u mag geen landelijke, regionale of lokale publieke media-instelling zijn. De toestemming geldt voor 5 jaar. Wilt u de toestemming verlengen? U moet minimaal 5 maanden voor het aflopen van de toestemming verlenging aanvragen.

Omroepkanaal aanvragen

Om digitale radio en televisie via de ether uit te zenden, moet u een vergunning voor een etherfrequentie aanvragen bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) met DigiD of eHerkenning.

Om uit te zenden via de kabel moet u een contract afsluiten met een kabelexploitant.

Voor de vergunning en voor een kabelcontract heeft u de toestemming voor een commerciële omroep van het CvdM nodig.

Toezicht op commerciële omroepen

Het CvdM controleert of u zich aan de beleidsregels voor commerciële media uit de Mediawet houdt. U betaalt daarvoor het CvdM ieder jaar toezichtskosten. Dit bedrag is onder andere afhankelijk van uw marktaandeel en het aantal uitzenduren. U moet deze gegevens voor de toezichtskosten melden aan het CvdM.

Toestemming commerciële omroep stoppen

Wilt u met uw omroep stoppen of niet langer gebruikmaken van de toestemming? Meld dit zo snel mogelijk aan de CvdM. Toestemming kunt u niet aan een ander overdragen. Ook als de zeggenschap (bijvoorbeeld de aandelen) van uw omroep verandert, blijft de toestemming op uw naam als de aanvrager staan.

Zie ook

Naar boven