HomeWetten en regels

Openbaar vervoer aanbieden (concessie)

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op < 1 min lezenEnglish version

Wilt u openbaar vervoer aanbieden in een bepaalde gemeente of regio? Dan moet u toestemming (een concessie) van de overheid hebben. U vraagt een concessie personenvervoer aan bij de provincie.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Wat is een concessie?

Een concessie is de toestemming van de overheid om exclusief het openbaar vervoer te organiseren voor bepaalde lijnen (routes) of gebieden. Deze toestemming geldt altijd voor een bepaalde tijd.

Waar vraagt u een concessie aan?

De provincie wijst een concessie toe voor de tram, bus en/of andere vervoersdiensten. Het ministerie van IenW verleent concessies voor personenvervoer per trein. Om een concessie te krijgen, moet u meedoen aan een aanbesteding. U schrijft zich in voor de aanbesteding, daarna kiest de provincie het bedrijf dat de concessie krijgt.

Digitaal concessie aanvragen met de berichtenbox

Bij de provincie Noord-Brabant kunt u de concessie personenvervoer digitaal aanvragen met de berichtenbox. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Zie ook

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie