Dit artikel is gerelateerd aan:

Vergunning, reisblad of attest voor busvervoer

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Verzorgt u (inter)nationaal busvervoer of busvervoer voor eigen rekening? Dan heeft u in bepaalde gevallen een vergunning, een attest of een reisblad nodig van Kiwa Register. Dat is de organisatie die namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vergunningen uitgeeft in de transportsector.

Communautaire vergunning

Verzorgt u nationaal of internationaal busvervoer binnen de Europese Economische Ruimte (EER)? Dan heeft u een communautaire vergunning nodig. Per bus moet u een gewaarmerkt afschrift hebben. Dat is het bewijs dat de Nederlandse vervoerder is toegelaten tot het beroep van wegvervoerondernemer. De communautaire vergunning en het gewaarmerkte afschrift zijn 5 jaar geldig.

Vergunning voor internationaal geregeld vervoer

Verzorgt u per bus geregeld vervoer (lijndienstvervoer) buiten de EU? Dan moet u, naast een communautaire vergunning, een vergunning internationaal geregeld vervoer hebben. Geregeld vervoer is personenvervoer met een vaste regelmaat en langs een vaste route. Op vaste stopplaatsen mogen reizigers in- en uitstappen. De vergunning is maximaal 5 jaar geldig.

Reisbladen voor ongeregeld vervoer

Verzorgt u ongeregeld vervoer naar landen buiten Nederland? Bijvoorbeeld groepsreizen naar vakantiebestemmingen? Dan moet u een reisbladenboek hebben. Op het reisblad staat informatie over reisbestemming, route en het aantal passagiers. Voor het begin van de reis moet u het ingevulde reisblad in de bus hebben.

Attest grensoverschrijdend eigen vervoer

Vervoert u voor eigen rekening personen per autobus of touringcar naar EU/EER-landen? Dan heeft u een attest eigen vervoer nodig. Eigen vervoer is vervoer zonder commercieel doel, zoals het vervoer van leden van een sportvereniging. Voor binnenlands eigen busvervoer heeft u geen attest of vergunning nodig.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)