Cosmetische producten maken of verkopen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Als u cosmetische producten maakt, verkoopt of importeert dan moeten deze producten veilig zijn. U moet dit kunnen bewijzen en u moet dit laten zien.

Productveiligheid cosmetica

Cosmetische producten zijn producten voor persoonlijke verzorging die direct in contact komen met de huid of het haar (bijvoorbeeld make-up, deodorant en shampoo). Cosmetische producten mogen niet schadelijk zijn voor de gezondheid als de consument het product op een normale manier gebruikt. Een cosmetisch product dat in de EU wordt verkocht, moet daarom aan veiligheidseisen voldoen. U bent daar als fabrikant, distributeur en importeur verantwoordelijk voor. Bekijk wat u moet doen om veilige producten aan te bieden binnen de EU.

Cosmetica maken

Bent u cosmeticafabrikant? U moet uw cosmetische product ontwerpen, maken en testen volgens de normen en richtlijnen die voor uw product gelden. De regels voor cosmetica staan in de verordening Cosmeticaverordening EG 1223/2009 en in het Warenwetbesluit cosmetische producten 2011. Als u cosmetica maakt, kunt u de norm NEN-EN-ISO 22716 gebruiken. In deze norm staan eisen voor bijvoorbeeld kwaliteit en hygiëne voor cosmetische producten.

Bekijk het stappenplan productveiligheid voor fabrikanten.

Veilige ingrediënten

De ingrediënten die u gebruikt, moeten veilig zijn. U mag bijvoorbeeld geen stoffen gebruiken die kanker kunnen veroorzaken. In de bijlagen van de Cosmeticaverordening staan stoffen die verboden zijn. Ook vindt u er stoffen die u alleen onder bepaalde voorwaarden mag gebruiken, net als kleurstoffen, conserveringsmiddelen en zonnebrandfilters die zijn toegestaan in cosmetische producten.

Dierproeven

U mag in Europa geen cosmetica en ingrediënten voor cosmetica op dieren testen. U mag geen cosmetische producten verkopen die op dieren zijn getest

Dossier productinformatie

U moet als fabrikant een dossier bijhouden met productinformatie. In het dossier staat bijvoorbeeld welke stoffen het product bevat, en hoe hoog de concentraties hiervan zijn. In het dossier zit ook het productveiligheidsrapport dat bewijst dat het product veilig is. U moet een deskundige uw cosmetische product laten beoordelen en het productveiligheidsrapport laten opstellen. Deze deskundige moet voldoen aan de eisen genoemd in de cosmeticaverordening 1223/2009: een persoon die een universitaire opleiding heeft afgerond in theoretisch en praktisch onderwijs in de farmacie, toxicologie, geneeskunde of een soortgelijke studierichting. Dit kan een dermatoloog (huidspecialist) of farmaceut zijn.

Cosmetica importeren

Importeert u cosmetische producten in de EU? U moet controleren of het product voldoet aan de veiligheidsregels. U moet bijvoorbeeld controleren of het dossier met productinformatie er is en volledig is. Bekijk het stappenplan productveiligheid voor importeurs. Let op: Importeert u cosmetica in de EU en zet u uw eigen logo of merk op het product? Of verandert u het product? Dan wordt u volgens de wet gezien als fabrikant en moet u zich aan de productveiligheidseisen voor de fabrikant houden.

Informatie op etiket

Elk cosmetisch product moet een etiket met informatie over het product hebben. Voorbeelden van wettelijk verplichte informatie op het etiket van een cosmeticaproduct zijn:

  • de ingrediënten in het product
  • de (adres)gegevens van de fabrikant of importeur
  • de gebruiksvoorwaarden met eventuele waarschuwingen
  • de houdbaarheidsdatum

De fabrikanten, importeurs en distributeurs van cosmetica moeten ervoor zorgen dat het etiket aan de eisen voldoet.

Cosmetica exporteren

Wilt u cosmetische producten exporteren buiten de EU? Dan moet u een exportcertificaat aanvragen bij de NVWA.