Cosmetische producten maken of verkopen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Als u cosmetische producten maakt of verkoopt dan moet u laten zien dat de producten veilig zijn. U moet dit ook kunnen bewijzen. Cosmetica zijn producten voor de verzorging van het lichaam die direct in contact komen met de huid of het haar (bijvoorbeeld make-up, deodorant en shampoo).

Veiligheid aantonen

Als u cosmetische producten maakt dan moet u zich houden aan productienormen (NEN-EN-ISO 22716). U moet bijvoorbeeld veilige ingrediënten gebruiken en hygiënisch werken. U moet kunnen bewijzen dat uw product veilig is. Hiervoor laat u een deskundige (bijvoorbeeld een dermatoloog of farmaceut) uw cosmetica testen en een productveiligheidsrapport maken.

Veilige ingrediënten

De ingrediënten die u gebruikt, moeten veilig zijn. U mag bijvoorbeeld geen stoffen gebruiken die kanker kunnen veroorzaken. In de database van de Europese Commissie (CosIng) staat welke stoffen u mag gebruiken in welke cosmetische producten.

Informatie op etiketten

Elk cosmetisch product moet een etiket met informatie over het product hebben. Bijvoorbeeld de ingrediënten, gegevens van de fabrikant, gebruiksvoorwaarden, waarschuwingen en houdbaarheidsdatum.

Productinformatie

Als u cosmetische producten maakt of levert dan moet u alle informatie over het product in een informatiedossier hebben. Vraagt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) u om uw dossier? Dan moet u dit binnen 3 werkdagen geven.

Regels voor dierproeven

U mag in Europa geen:

  • ingrediënten voor cosmetica op dieren testen
  • cosmetische producten verkopen waarvan de ingrediënten op dieren zijn getest

Cosmetische producten aanmelden

Maakt u cosmetische producten? Of importeert u ze als eerste in de Europese Unie (EU)? Dan moet u deze producten aanmelden (notificeren) via de Cosmetic Product Notifcation Portal (EU). U moet ook melden wanneer u nieuwe nanomaterialen gebruikt.

Exportcertificaat aanvragen

Wilt u cosmetische producten exporteren buiten de EU? Dan moet u een exportcertificaat aanvragen bij de NVWA.