Regels voor dierproeven

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Wilt u dierproeven doen om bijvoorbeeld vaccins te testen? Dat mag alleen als nut en noodzaak van proeven voldoende opwegen tegen dierenleed. En als er geen andere mogelijkheden zijn. Er zijn eisen voor de deskundigheid, dierenwelzijn en u heeft vergunningen nodig.

Vergunning aanvragen

Om dierproeven te doen moet u:

Uw vergunningaanvraag moet voldoen aan deze eisen:

  • u kunt geen andere methode gebruiken dan een dierproef
  • u gebruikt bij elke proef zo min mogelijk dieren
  • proefdieren moeten zo min mogelijk last van de dierproeven hebben

Instantie voor dierenwelzijn

Als uw bedrijf dierproeven doet en de vergunningen daarvoor heeft, moet u een Instantie voor Dierenwelzijn (IvD) oprichten. De IvD houdt het welzijn van dieren in de gaten en adviseert personeel over bijvoorbeeld huisvesting en verzorging. Kleinschalige fokkers hoeven geen IvD te hebben.

Verzorging

Alleen speciaal opgeleide medewerkers mogen dierproeven uitvoeren en de dieren verzorgen. Zij moeten proefdieren zorgvuldig behandelen. De dieren moeten zo min mogelijk last van de dierproeven hebben. Ook de verblijven moeten aan de wettelijke eisen voldoen. Er moeten bijvoorbeeld schuilmogelijkheden, nestmateriaal, bedding en speeltjes in de kooien zijn.

Proefdieren

U mag alleen onderzoek doen met speciaal daarvoor gefokte dieren. Het is verboden om mensapen voor dierproeven te gebruiken. Commerciële proefdierfokbedrijven die leveren aan dierproefinstellingen hebben een instellingsvergunning nodig van de NVWA.

Regels voor dierproeven met cosmetica

Cosmetica zijn producten voor lichamelijke schoonheid of hygiëne, zoals make-up of shampoo. In Europa is het verboden om:

  • dierproeven met cosmetica te doen
  • ingrediënten voor cosmetica op dieren te testen
  • in cosmetische producten te handelen waarvan de ingrediënten door dierproeven zijn getest

Rapporteren over dierproeven

De NVWA controleert of u zich aan de regels houdt. U moet ieder jaar gegevens opsturen over de dierproeven die u heeft gedaan. U rapporteert over:

  • het doel van de proef
  • het aantal en de soort proefdieren
  • de technieken die u heeft gebruikt
  • hoeveel de proefdieren zijn belast

Digitaal vergunning aanvragen met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u de projectvergunning digitaal aanvragen bij de CCD. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1