Dit artikel is gerelateerd aan:

Cultuurgoederen invoeren of uitvoeren

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Wilt u cultuurgoederen invoeren of uitvoeren? Dan moet u controleren of deze het land van herkomst wel mogen verlaten. Soms mag dat alleen met officiƫle toestemming van de autoriteiten. Bijvoorbeeld voor tentoonstellingen of restauratie. Cultuurgoederen zijn bijvoorbeeld kunst, archeologische voorwerpen en antiek. De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed houdt toezichtExterne link op de in- en uitvoer van cultuurgoederen.

Cultuurgoederen invoeren

Wilt u cultuurgoederen invoerenExterne link uit een land buiten de Europese Unie? Dan moet u controleren welke regels er in dat land zijn voor de uitvoer van cultuurgoederen. Een vuistregel is: voorwerpen ouder dan 50 jaar mogen het land niet altijd zomaar verlaten. In dat geval moet u kunnen aantonen dat u heeft gecontroleerd of het om cultureel beschermd erfgoed gaat:

  • Ga na of de verkoper als betrouwbaar bekendstaat.
  • Maak foto's van het voorwerp.
  • Vraag schriftelijke gegevens, certificaten en andere verklaringen aan de verkoper en controleer die.

Voor cultuurgoederen uit Irak en Syriƫ gelden bijzondere regelsExterne link.

Cultuurgoederen uitvoeren

Gaat u cultuurgoederen uitvoerenExterne link uit Nederland? En exporteert u ze naar een land buiten de Europese Unie? Dan heeft u een uitvoervergunning nodig. Dit geldt alleen voor cultuurgoederen boven een bepaalde waarde en ouderdom. U kunt de uitvoervergunning cultuurgoederen aanvragenExterne link bij de Belastingdienst. De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed bepaalt of u de vergunning krijgt.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven