Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Ecodesign-richtlijn voor energieverbruikende producten

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op ± 1 min lezenEnglish version

Maakt u producten die energie verbruiken zoals wasmachines of ovens? Of bent u importeur en wilt u deze producten op de Europese markt brengen? Dan moeten uw producten voldoen aan de eisen van de Europese Ecodesign-richtlijn 2009/125/EG. Uw product moet bijvoorbeeld energiezuinig zijn en mag het milieu niet vervuilen.

Wat is Ecodesign?

Ecodesign is het ontwikkelen van een ecologisch (milieuvriendelijk) product. Een product moet bijvoorbeeld:

  • minder energie gebruiken
  • minder schadelijke stoffen (zoals CO₂) uitstoten
  • geschikt zijn voor hergebruik

Richtlijnen per product

De Europese Commissie heeft richtlijnen (voorschriften) gemaakt voor producten die energie verbruiken. Deze richtlijnen gelden vooral voor producten die veel worden verkocht en invloed hebben op het milieu.

Er zijn richtlijnen voor de volgende producten:

CE-markering

Als producent of importeur moet u aantonen dat uw product aan de Ecodesign-richtlijn voldoet. Dat doet u met een CE-markering (EG-verklaring van overeenstemming). Alleen met een CE-markering mag u uw product verkopen in de EU/EER. In bijlage VI van de richtlijn 2005/32/EG leest u wat er in de CE-markering moet staan.

Ecodesign-richtlijn en installateurs

Bent u installateur van een product met een CE-markering? Dan moet u soms ook aan eisen van de Ecodesign-richtlijn voldoen. Dat geldt voor sommige productgroepen, zoals elektromotoren.

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

De ILT controleert of uw product voldoet aan de eisen voor ecodesign. Voldoet uw product niet aan de eisen? Dan kan de ILT besluiten het product uit de markt te halen.

Zie ook

Naar boven