eHerkenning aanvragen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Doet u zaken met een overheidsorganisatie? Zoals het aanvragen van een vergunning of een subsidie? Dat kan nu vaak online met eHerkenning. Een veilige manier om in te loggen bij verschillende instanties. Lees hier wat eHerkenning precies is en hoe u een inlog aanvraagt.

Wat is eHerkenning?

eHerkenning is een soort DigiD voor bedrijven. Met DigiD logt u als burger veilig in bij verschillende overheidsinstanties. Bedrijven doen dat via eHerkenning. U logt op 1 manier in bij meerdere instanties. Met eHerkenning kunt u bijvoorbeeld een vergunning of subsidie aanvragen.

Voor welke bedrijven is eHerkenning?

eHerkenning is een zakelijk inlogmiddel voor alle bedrijven en organisaties. U kunt ook eHerkenning gebruiken zonder KVK-nummer. Bijvoorbeeld als u zich niet hoeft in te schrijven, of dit niet kunt.

Aangesloten organisaties

U kunt met eHerkenning inloggen bij een groot aantal organisaties. Denk aan gemeenten, waterschappen, provincies, ministeries en uitvoeringsorganisaties. Een Verklaring Omtrent Gedrag bijvoorbeeld, vraagt u met eHerkenning online aan bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

eHerkenning aanvragen

Anders dan bij DigiD, is de overheid niet de uitgever van eHerkenning. U vraagt de eHerkenning inlog dan ook niet aan bij de overheid, maar bij een erkende leverancier. En u moet voor de aanvraag van eHerkenning betalen. Hoeveel u betaalt, hangt af van de aanbieder en de dienst die u afneemt. Voor het toevoegen voor extra diensten (zoals ketenmachtiging) moet u vaak bijbetalen. In het leveranciersoverzicht vindt u alle erkende leveranciers en hun producten en prijzen.

Bedenk welk betrouwbaarheidsniveau u nodig heeft

Via eHerkenning doet u verschillende zaken met de overheid. Het ene vereist een hoger beveiligingsniveau dan het andere. Daarom heeft eHerkenning inlogmiddelen op 4 betrouwbaarheidsniveaus. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning bijvoorbeeld, heeft u een inlogmiddel op niveau EH2 nodig. Maar voor een octrooiaanvraag, geldt niveau EH4. Uw paspoort of identiteitskaart wordt dan gecontroleerd. De dienstverlener waar u wilt inloggen, geeft aan welk betrouwbaarheidsniveau u nodig heeft voor zijn online dienst.

Dit zijn de 4 betrouwbaarheidsniveaus:

  • EH2: inloggen met een gebruikersnaam en sterk wachtwoord.
  • EH2+: inloggen met een gebruikersnaam, wachtwoord en een aanvullende sms- of pincode.
  • EH3: inloggen met een gebruikersnaam, wachtwoord en een aanvullende sms-code, pincode (via token) of app met QR-code.
  • EH4: inloggen met een PKI-certificaat (een digitale ondertekening) of 2-factor authenticatie. PKI staat voor Public Key Infrastructure. Een PKI-certificaat maakt het mogelijk om op een veilige manier online te communiceren met Nederlandse banken en de Belastingdienst.

U kunt een eHerkenningsmiddel altijd gebruiken voor diensten met hetzelfde of een lager betrouwbaarheidsniveau. Maar nooit voor een hoger niveau.

eHerkenning is persoonsgebonden

Een inlogmiddel van eHerkenning is persoonsgebonden. U kunt het niet delen of overdragen naar een andere dienst. U vraagt eHerkenning dan ook per persoon en per dienst aan. Voor ieder betrouwbaarheidsniveau zijn machtigingen verplicht. Voor u, en voor alle medewerkers die namens uw bedrijf zakendoen met de overheid. Deze machtiging moet vastgelegd zijn bij uw eHerkenningsleverancier. Alleen een tekenbevoegd persoon binnen uw organisatie of een machtigingenbeheerder kan deze machtiging geven.

U kunt ook een organisatie machtigen, die vervolgens uw werknemer(s) toestemming geeft om in te loggen. Dit heet een ketenmachtiging. Alle leveranciers van eHerkenning ondersteunen dit. Maar u kunt niet bij alle dienstverleners van de overheid inloggen via een ketenmachtiging.

eHerkenning voor meerdere bedrijven

U kunt verschillende KVK-nummers koppelen aan één eHerkenningsmiddel. Ook kunt u dan per KVK-nummer machtigingen regelen voor uw medewerkers. Uw leverancier kan u hierbij helpen.

Vergoeding eHerkenningsmiddel voor belastingaangifte

Heeft u voor uw belastingaangifte het eHerkenningsmiddel ‘Belastingdienst eH3 inlogmiddel’ aangeschaft? Dan kunt u een compensatie aanvragen op RVO.nl.

Is eHerkenning verplicht?

Met de komst van de wet Digitale Overheid stelt de Rijksoverheid het gebruik van eHerkenning verplicht voor overheidsorganisaties. Daarnaast vragen steeds meer (overheids)organisaties om in te loggen met eHerkenning.

Dit artikel is gerelateerd aan: