Geld lenen van familie of vrienden

Deze informatie is geplaatst door

KVK

± 1 min lezen

Een familielid of vriend wil u een lening voor uw bedrijf verstrekken. Denk dan goed na over hoe u dit aanpakt én wat de fiscale mogelijkheden zijn. Geld lenen bij familie, wat zijn de haken ogen?

Maak goede afspraken

Het is fijn als uw familie of vrienden in uw idee of bedrijf willen investeren. Zo'n 'informele' lening kan een uitkomst zijn, wanneer u over het leenbedrag goede afspraken maakt.

Geld lenen bij familie of vrienden noemen we ook wel een onderhandse lening, omdat het een lening is die niet 'openbaar aangeboden wordt'.

Zorg er bij een onderhandse lening wel voor dat u afspraken goed vastlegt in een contract. Dat contract kunt u samen opmaken en bevat in ieder geval de volgende zaken:

  • wie de lener en uitlener zijn
  • om welk leenbedrag het gaat
  • hoeveel rente (of een andere vergoeding) er betaald moet worden
  • hoe de aflossing is geregeld
  • hoe de betaling is geregeld
  • wat de looptijd is

Verder moet u in de overeenkomst afspraken maken over:

  • de gevolgen als terugbetaling niet lukt
  • (tussentijdse) opzegging
  • vervroegd aflossen
  • het al dan niet aan mogen gaan van andere kredieten tijdens de leen periode

Fiscale ruimte

Het komt wel eens voor dat uw familie of vrienden de lening zonder rente aan u willen verstrekken. De belastingdienst ziet het rentevoordeel dat u hierdoor krijgt als een schenking. Komt u hiermee boven de schenkingsvrijstelling uit, dan moet u belasting betalen over dit voordeel.

Het vastleggen van de gemaakte afspraken bij de Belastingdienst is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Op deze manier weten zowel u als uw financiers startkapitaal namelijk beter waar ze straks aan toe zijn. Zo ontstaat hierover achteraf minder snel onduidelijkheid ontstaan. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Belastingdienst.

Denk er van te voren goed over na

Juist omdat u leent bij iemand met wie u een hechte band heeft, is het erg belangrijk dat u voor u beslist goed nadenkt of u wel of niet van hen gaat lenen. Want als de zaken tijdelijk wat minder gaan en u de lening een paar maanden achter elkaar niet kunt aflossen, kan dat leiden tot ontevredenheid. Bedenk van tevoren goed of uw relatie hier tegen bestand is.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1