Zoeken

Gouden, zilveren of platina voorwerpen waarborgen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Verkoopt u voorwerpen van goud, zilver of platina (edelmetaal)? Boven een bepaald gewicht moeten deze een keurmerk hebben. Een erkende waarborginstelling kan een keurmerk op het voorwerp zetten (waarborgen).

Wanneer is een keurmerk verplicht?

Het keurmerk zegt van welk edelmetaal het voorwerp is gemaakt en hoeveel zuiver edelmetaal erin zit. Een keurmerk is verplicht voor voorwerpen die in Nederland te koop worden aangeboden:

  • gouden voorwerpen van 1 gram of meer
  • zilveren voorwerpen van 8 gram of meer
  • platina voorwerpen van 0,5 gram of meer

Als deze voorwerpen (nog) geen keurmerk hebben, mag u ze maximaal 4 weken in uw bezit hebben. U mag de voorwerpen in die 4 weken niet aan klanten laten zien en u mag ze niet aanbieden om te verkopen.

Het keurmerk ziet er per edelmetaal verschillend uit. Deze afbeeldingen staan op de keurtekenplaat. Deze keurtekenplaat moet in uw winkel hangen en goed te zien zijn.

Wanneer is een keurmerk niet verplicht?

In sommige gevallen hoeft een voorwerp van edelmetaal geen keurmerk te hebben. Bijvoorbeeld voor zilveren of gouden munten die niet als sieraad worden verkocht. Of als voorwerpen die medische of technische doeleinden hebben.

Buitenlands keurmerk

Verkoopt u voorwerpen van edelmetaal uit het buitenland? Dan moeten die voorwerpen een buitenlands keurmerk hebben dat in Nederland wordt erkend.

Let op: De technische eisen die Nederland stelt aan edelmetalen verschillen van die van andere EU-lidstaten. Is een voorwerp van goud, zilver of platina al in een andere EU-lidstaat toegelaten? Dan mag de overheid de verkoop in Nederland alleen in enkele gevallen verbieden.

Edelmetaal laten keuren

U kunt bij 2 instellingen in Nederland zilver, goud en platina laten keuren (waarborgen). De waarborginstelling bepaalt hoeveel edelmetaal er in uw voorwerp zit. Na goedkeuring zet de waarborginstelling een keurmerk in het voorwerp:

Naam zilver, goud of platina gebruiken

Voorwerpen die niet van edelmetaal zijn, mag u niet als goud, zilver of platina verkopen. Dit geldt ook voor voorwerpen die alleen een laagje edelmetaal hebben. U mag wel zeggen dat het voorwerp goud-, zilver- of platinakleurig, ‘gold-plated’ of verzilverd is. U moet deze voorwerpen in uw winkel op een andere plek leggen dan voorwerpen die wel van edelmetaal zijn.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1