Zoeken

Toelating EU-producten in Nederland

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op ± 1 min lezenEnglish version

Is een product of producttype al in een andere EU-lidstaat toegelaten? Dan mag de overheid de verkoop in Nederland niet verbieden. Dit geldt ook als de producten volgens andere technische eisen dan de Nederlandse zijn gemaakt. Dit heet wederzijdse erkenning (mutual recognition).

Verklaring van wederzijdse erkenning

Verkoopt u al een product in een EU-land, dan mag het in principe in alle EU-landen verkocht worden. U hoeft geen toestemming te vragen. De autoriteiten in het land waar u het product wilt gaan verkopen, kunnen u om meer informatie vragen. En ze kunnen besluiten om uw product te beoordelen. Een verklaring van wederzijdse erkenning kan u hierbij helpen. Tijdens de beoordelingsperiode mag u uw producten vrij verkopen.

Verbieden van een product

Alleen als de veiligheid van de consument of het milieu in gevaar komt, mogen Nederlandse overheidsorganisaties een product of producttype verbieden of uit de handel nemen. Zij moeten dan de procedure volgen uit de Europese verordening wederzijdse erkenning in het vrij verkeer van goederen:

 • De overheidsorganisatie wil een product of producttype gaan verbieden of uit de handel nemen. Bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze organisatie stuurt u hierover schriftelijk bericht.
 • U kunt binnen 15 werkdagen reageren. Het product of producttype mag in deze periode op de markt blijven.
 • De overheidsorganisatie neemt binnen 20 werkdagen na uw reactie een definitief besluit. De overheidsorganisatie houdt daarbij rekening met uw opmerkingen.
 • Bent u het niet eens met het definitieve besluit van de overheidsorganisatie? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken of in beroep gaan.

Heeft een overheidsorganisatie uw product verboden of uit de handel genomen en bent u het hier niet mee eens? U kunt SOLVIT om hulp vragen. Elk Europees land heeft zijn eigen SOLVIT-centrum. Als SOLVIT uw zaak accepteert, probeert zij binnen 10 weken een oplossing te vinden. SOLVIT is gratis.

Product Contact Point (PCP)

Elke EU-lidstaat heeft een Product Contact Point (PCP) voor wederzijdse erkenning van producten. Het PCP geeft u gratis informatie als u vragen heeft over de wederzijdse erkenning van goederen. Het PCP moet uw vraag binnen 15 werkdagen beantwoorden.

Zie ook

 • Bezwaar en beroep tegen beslissing van de overheid
 • Goederen importeren uit een EU-land
 • Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1