Toelating EU-producten in Nederland
Wilt u een product in Nederland gaan verkopen? En is dat product al in de handel in een ander EU-land? Dan mag de overheid de verkoop in Nederland niet verbieden. Dit geldt ook als het product niet helemaal voldoet aan de technische eisen in Nederland. Dit heet wederzijdse erkenning (mutual recognition). Wederzijdse erkenning geldt voor producten waarvoor geen EU-regels (EU-harmonisatiewetgeving) gelden voor veiligheid, gezondheid en milieu, maar wel nationale regels.
Verklaring van wederzijdse erkenning
Verkoopt u al een product in een EU-land, dan mag u het in principe in alle EU-landen verkopen. U hoeft geen toestemming te vragen. De overheidsorganisaties in het land waar u het product wilt gaan verkopen, kunnen u wel om meer informatie vragen. En ze kunnen besluiten om uw product te beoordelen. Een verklaring van wederzijdse erkenning kan u hierbij helpen. Met de verklaring laat u zien dat het product voldoet aan de regels van het EU-land waar het al verkocht wordt. Tijdens de beoordelingsperiode mag u uw producten vrij verkopen.
Verbieden van een product
Alleen als de veiligheid en gezondheid van de consument of het milieu in gevaar komt, mogen Nederlandse overheidsorganisaties een product (of producttype) verbieden of uit de handel nemen. Zij moeten dan de regels volgen uit de Europese verordening wederzijdse erkenning:
- De overheidsorganisatie wil een product of producttype gaan verbieden of uit de handel nemen. Bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze organisatie stuurt u hierover schriftelijk bericht.
- U kunt binnen 15 werkdagen reageren. Het product of producttype mag in deze periode op de markt blijven.
- De overheidsorganisatie neemt binnen 20 werkdagen na uw reactie een definitief besluit. De overheidsorganisatie houdt daarbij rekening met uw opmerkingen.
- Bent u het niet eens met het definitieve besluit van de overheidsorganisatie? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken of in beroep gaan.
Hulp van Solvit bij uw EU-rechten
Heeft een overheidsorganisatie uw product verboden of uit de handel genomen en bent u het hier niet mee eens? U kunt SOLVIT om hulp vragen. Elk Europees land heeft zijn eigen SOLVIT-centrum. Als SOLVIT uw zaak accepteert, probeert zij binnen 10 weken een oplossing te vinden. SOLVIT is gratis.
Product Contact Point (PCP)
Elk EU-land heeft een Product Contact Point (PCP) voor wederzijdse erkenning van producten. Het PCP geeft u gratis informatie als u vragen heeft over de wederzijdse erkenning van producten. Het PCP moet uw vraag binnen 15 werkdagen beantwoorden.
Dit artikel is gerelateerd aan:
Externe links
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)