Inschrijven in het architectenregister

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Wilt u de titel architect gebruiken? Dan moet u in het architectenregister staan. U moet hiervoor een erkende opleiding en beroepservaring hebben. De titel architect is wettelijk beschermd door de Wet op de architectentitel.

Beschermde titel

De titel architect is een beschermde titel. U moet in het architectenregister staan als u deze titels wil gebruiken:

  • architect
  • tuin- en landschapsarchitect
  • interieurarchitect
  • stedenbouwkundige

Dit geldt ook voor het gebruiken van afkortingen en woordsamenstellingen van of met deze titels. Jachtarchitecten en nautisch architecten hoeven zich niet te registreren. Als u de titel architect gebruikt in een ander (niet bouwkundig) werkterrein (bijvoorbeeld ICT -architect) dan valt die titel niet onder bescherming van de wet. U hoeft dan niet in het architectenregister te staan.

Heeft u een architectenbureau? En wilt u de beschermde titel in de naam van uw bureau gebruiken? Dan moet minstens de helft van het bestuur ingeschreven staan in het architectenregister.

Registreren in architectenregister

U kunt zich laten inschrijven in het architectenregister bij Bureau Architectenregister. U moet hiervoor:

Werkgevers en opdrachtgevers kunnen als voorwaarde stellen dat u in het architectenregister moet staan.

Informatieplicht

Als u in het architectenregister staat heeft u een informatieplicht. U bent u verplicht om een persoon die een offerte vraagt te informeren over uw:

  • deskundigheid
  • beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • uw rechten en plichten

Buitenlands diploma

Heeft u een diploma in het buitenland gehaald? Dan kunt u bij Bureau Architectenregister automatische erkenning aanvragen van uw beroepskwalificaties. Daarna kunt u ingeschreven worden in het architectenregister. Geldt automatische erkenning niet voor u? Dan kunt u een diploma-onderzoek aanvragen.

Verkeerd titelgebruik

Als u de titel gebruikt en u staat niet ingeschreven in het architectenregister? Dan gebruikt u de titel onrechtmatig. Iedereen kan titelmisbruik melden bij Bureau architectenregister. Zij kunnen een gerechtelijke procedure starten.

Digitaal inschrijven in het architectenregister met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u zich digitaal inschrijven in het architectenregister van Bureau Architectenregister. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1