Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeInternationaal ondernemen

Invoerrechten betalen bij import

Deze informatie is geplaatst door:KVKKVK± 3 min lezenEnglish version

Importeert u goederen of grondstoffen uit een land buiten de Europese Unie (EU)? Waarschijnlijk moet u hier invoerrechten over betalen. Lees meer over invoerrechten betalen en wanneer u geen of minder invoerrechten hoeft te betalen.

Wat zijn invoerrechten?

Invoerrechten zijn belastingen die u moet betalen als u goederen of grondstoffen importeert (invoert) uit derde landen. Dit zijn landen buiten de Europese Unie (EU). Importeert u uit een EU-lidstaat? Dan betaalt u geen invoerrechten.

Invoerrechten beschermen de industrie en werkgelegenheid in de EU tegen goedkopere producten uit derde landen.

Dezelfde invoerrechten voor EU-landen

U betaalt in elke EU-lidstaat hetzelfde tarief invoerrechten als u een product importeert van buiten de EU (gemeenschappelijk buitentarief). Laat u bijvoorbeeld goederen uit de VS naar klanten in Nederland én Duitsland sturen? Dan betaalt u voor beide pakketten hetzelfde tarief.

Invoerrechten berekenen

Hoeveel invoerrechten u betaalt, hangt af van de goederencode van het product. Deze code heet bij import Taric-code. De meeste Taric-codes bestaan uit 10 cijfers. De Taric-codes zijn gebaseerd op de 6-cijferige Harmonized System-codes. Douanes wereldwijd gebruiken deze HS-codes om producten in te delen.

Zoek de Taric-code van uw product en het tarief dat erbij hoort op in het Gebruikstarief (DTV) van de Nederlandse Douane. U berekent vervolgens voor de meeste producten de invoerrechten over de douanewaarde. De douanewaarde is de inkoopprijs van het product plus de kosten voor vervoer en verzekering tot de EU-grens of -haven van binnenkomst. Voor sommige producten hangen de invoerrechten niet af van de douanewaarde. U betaalt dan invoerrechten per gewicht of maat.

Lees meer over de douanewaarde bepalen op KVK.nl.

Geen of minder invoerrechten betalen

Soms hoeft u geen of minder invoerrechten te betalen. Bijvoorbeeld als u een product importeert uit een land waarmee de EU een handelsverdrag heeft. U moet dan wel een preferentieel oorsprongsdocument hebben van uw leverancier.

Zijn bepaalde grondstoffen of halffabricaten niet of bijna niet te krijgen in de EU? Dan kan de Europese Commissie voor een bepaalde periode de invoerrechten voor deze producten verlagen of laten vervallen. Dit heet een tariefschorsing. Ook is een tariefcontingent mogelijk. Dit betekent dat u een bepaalde hoeveelheid goederen met een verlaging of vrijstelling van invoerrechten mag invoeren. Is de maximale hoeveelheid bereikt, dan betaalt u het algemene tarief van invoerrechten.

Lees meer tips over het beperken van invoerrechten op KVK.nl.

Andere invoerheffingen

Soms betaalt u andere heffingen naast het invoerrecht. Bijvoorbeeld antidumpingrechten en compenserende rechten. U krijgt te maken met antidumpingrecht wanneer een leverancier uit een derde land goederen tegen een veel lagere prijs ‘dumpt’ op de Europese markt. Of u moet compenserende rechten betalen. Dit moet wanneer een leverancier uit een derde land overheidssteun krijgt waarmee deze de prijs van het product kunstmatig laag kan houden.

Bij de invoer van landbouwgoederen kunt u te maken krijgen met landbouwheffingen.

Inklaringskosten

Behalve invoerrechten en invoer-btw betaalt u inklaringskosten bij invoer uit landen buiten de EU. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor het maken van de invoeraangifte. Of kosten voor het lossen en eventueel opslaan van goederen in de haven of luchthaven van aankomst (terminal handling charges). Neem voor informatie over deze kosten contact op met uw douane-expediteur of logistiek dienstverlener.

Nationale belastingen

Naast Europese heffingen bestaan er ook nationale heffingen. Denk aan accijnzen bij de import van accijnsgoederen. Zo betaalt u bijvoorbeeld Nederlandse accijns als u in Nederland bier of wijn importeert uit EU-landen of derde landen. Importeert u personenauto’s of motorrijwielen van binnen of buiten de EU, dan betaalt u BPM. Ook moet u btw bij import betalen als u producten importeert.

Importeert u regelmatig goederen uit derde landen? Met een vergunning artikel 23 betaalt u geen btw op het moment van invoer. In plaats daarvan geeft u de btw aan in uw btw-aangifte.

Naar boven