Zakendoen met Spanje

De verovering van de Spaanse markt kost tijd en energie. Het is een groot land met regionale verschillen in cultuur en wetgeving. De experts van RVO.nl en KVK zetten de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij.

Bekijk de RVO-landeninformatie over SpanjeExterne linkLees wat de KVK-experts vertellen over SpanjeExterne linkVeelgestelde vragen over het coronavirus in SpanjeExterne link

Do's-and-don'ts

Geef geen duur relatiegeschenk

Een relatiegeschenk wordt gewaardeerd, hoewel dit niet noodzakelijk is bij de eerste afspraak. Een geschenk zonder bedrijfslogo is gepast, bijvoorbeeld een aandenken uit Nederland. Een cadeau wordt direct uitgepakt. Een te duur cadeau wordt als omkoping beschouwd.

Bekijk alle do's-and-don'tsExterne link

Point of Single Contact Spanje

Alle landen die lid zijn van de Europese Unie (EU) en IJsland, Noorwegen en Liechtenstein hebben een Point of Single Contact website. Een PSC-website is een centraal contactpunt van de overheid voor ondernemers.

Lees meer

Feiten en cijfers

Invoer goederen uit Spanje

Uitvoer goederen naar Spanje

Heeft u vragen over ondernemen in Spanje?

Experts van RVO helpen u graag verder
Neem contact op
Landnaam:SpanjeLandcode:ESHoofdstad:MadridTijdsverschil met Nederland:+0 uurTaal - officiële taal:SpaansTaal - overige talen:Catalaans en GalicischVlag:SpanjeMunteenheid:euroValuta code:EURValuta teken:Staatsvorm:parlementaire constitutionele monarchieInwonersaantal:46,4 miljoenInwonersnaam:SpanjaardOppervlakte:505.940 km² Koopkracht (2018):$ 30.733Big Mac index (2020):€ 4,12BBP (2018):$ 1.428 miljardUitvoerwaarde (2018):€ 14,8 miljardInvoerwaarde (2018):€ 8,8 miljardEconomische groei (2018):2,6%Ease of doing business (2020):30

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
KVK