Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Meer mogelijkheden voor herinvesteringsreserve (HIR)

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionPrinsjesdag koffertjeDit is een PrinsjesdagartikelCheck wat er nog meer verandertIngangsdatum: 1 januari 2024

Wat verandert er?

Stopt u met een deel van uw onderneming door een maatregel van de overheid? U gebruikt bijvoorbeeld een beëindigingsregeling? Vanaf 1 januari 2024 kunt u de herinvesteringsreserve (HIR) ook gebruiken om bijvoorbeeld te investeren in een ander (tweede) bedrijf.

Met de herinvesteringsreserve kunt u onder bepaalde voorwaarden belasting uitstellen als u een bedrijfsmiddel met winst verkoopt. U gebruikt de herinvesteringsreserve bijvoorbeeld door een machine of een voertuig voor uw bedrijf te kopen. U hoeft dan nog geen belasting te betalen over de winst. Nu mag u de herinvesteringsreserve nog niet gebruiken voor een andere (tweede) onderneming. Vanaf 2024 mag dat wel.

Voor wie?

  • ondernemers die voor een deel stoppen met hun onderneming door maatregelen van de overheid

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2024.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Prinsjesdag koffertjePrinsjesdag 2023Check wat er verandert voor ondernemers

Zie ook

Naar boven