Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeSubsidies en regelingen

Mkb-winstvrijstelling

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op < 1 min lezenEnglish version

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost op uw winst. De mkb-winstvrijstelling verlaagt uw fiscale winst. Daardoor hoeft u minder inkomstenbelasting te betalen. De vrijstelling is 14%. U vermindert uw winst eerst met ondernemersaftrek. Daarna trekt u 14% mkb-winstvrijstelling van uw winst af.

Mkb-winstvrijstelling bij verlies

Als uw onderneming verlies lijdt, verkleint de vrijstelling het fiscale verlies. In dat geval is de mkb-winstvrijstelling nadelig voor u.

Hoe krijgt u de mkb-winstvrijstelling?

U moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Uw inkomsten moeten vallen onder winst uit onderneming. Met de OndernemersCheck van de Belastingdienst kunt u uitzoeken of de Belastingdienst u als ondernemer ziet. U hoeft niet te voldoen aan het urencriterium van minimaal 1225 uur per kalenderjaar.

Hoe kunt u de mkb-winstvrijstelling aanvragen?

U hoeft de mkb-winstvrijstelling niet zelf aan te vragen. De Belastingdienst past de mkb-winstvrijstelling automatisch toe bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Zie ook

Naar boven