Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) | Belastingdienst

Laatst gecontroleerd op
± 2 min lezen

Heeft u 1 of meer motorrijtuigen voor uw onderneming? Dan moet u motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) betalen. Dit geldt voor een:

 • personenauto
 • bestelauto
 • motor
 • autobus
 • vrachtwagen

Motorrijtuigenbelasting betalen

Als u het motorrijtuig op uw naam zet, krijgt u automatisch een rekening van de Belastingdienst. U betaalt de wegenbelasting iedere 3 maanden. U bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd betalen van de wegenbelasting. Heeft u binnen 1 maand geen rekening ontvangen? Bel dan naar de BelastingTelefoon Auto.

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Hoeveel belasting u moet betalen, hangt onder meer af van:

 • het soort motorrijtuig
 • het gewicht
 • het soort brandstof
 • hoe milieuvervuilend het motorrijtuig is

U kunt zelf de wegenbelasting berekenen met het hulpmiddel van de Belastingdienst.

Als u een oudere dieselauto heeft, betaalt u een toeslag op de motorrijtuigenbelasting. Dit is de fijnstoftoeslag of ook wel ‘roettax’.

Heeft u een vrachtwagen? Dan berekent u de wegenbelasting met speciale tabellen. Voor sommige vrachtwagens moet u ook belasting zware motorrijtuigen (bzm) betalen.

Motorrijtuig met een buitenlands kenteken

Woont u in Nederland en heeft u een motorrijtuig met een buitenlands kenteken? Dan moet u in Nederland aangifte motorrijtuigenbelasting doen voordat u het motorrijtuig in Nederland mag gebruiken. U doet dat met het formulier Aangifte motorrijtuigenbelasting buitenlands kenteken. Ook moet u meestal belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) betalen. Hiervoor doet u aangifte bpm.

Laag tarief voor bestelauto's (grijs kenteken)

Gebruikt u bestelauto's voor uw onderneming? Dan betaalt u misschien een verlaagd tarief wegenbelasting. Deze auto's worden ook wel auto's met een grijs kenteken genoemd. Hiervoor moet de inrichting van uw bestelauto aan een aantal eisen voldoen. Naast deze eisen betaalt u alleen het lage bestelautotarief (grijs kenteken) als:

 • u ondernemer bent voor de btw
 • de bestelauto op uw naam of op naam van uw bedrijf staat
 • u de bestelauto jaarlijks voor meer dan 10% van de gereden kilometers voor uw onderneming gebruikt

Sommige zware bedrijfswagens belast als personenauto

Sommige zware bedrijfswagens worden voor de wegenbelasting gezien als personenauto:

 • motorrijtuigen met een dubbele cabine en een laadruimte en een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kilo
 • bestelauto's die niet voldoen aan de inrichtingseisen voor een bestelauto

Voor deze auto's betaalt u ook belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm).

Wanneer betaalt u geen of minder motorrijtuigenbelasting?

U kunt vrijstelling krijgen voor sommige motorrijtuigen. Dit betekent dat u geen of minder motorrijtuigenbelasting betaalt.

Elektrische auto's

Volledig elektrische auto's zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Heeft u een personenauto met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer? Dan geldt een halftarief. Dit betekent dat u de helft van het tarief voor een gewone personenauto betaalt.

Oldtimers

Heeft u een oldtimer? Dan betaalt u misschien minder of geen wegenbelasting. U kunt hiervoor de rekenhulp Overgangsregeling voor oldtimers gebruiken.

Wegenbouwvoertuigen

Gebruikt u zware motorvoertuigen voor de aanleg en het onderhoud van wegen? Dan geldt misschien een vrijstelling van belasting zware motorrijtuigen. U betaalt dan geen belasting zware motorrijtuigen (bzm) en geen wegenbelasting.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Belastingdienst
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1