Motorrijtuigenbelasting

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst

Heeft u een of meer motorrijtuigen (een personenauto, bestelauto, motor, aanhangwagen of vrachtwagen) binnen uw onderneming? Dan moet u motorrijtuigenbelastingExternal link (mrb, wegenbelasting) betalen. U krijgt automatisch een aanslag van de Belastingdienst.

Motorrijtuigenbelasting berekenen

U kunt zelf berekenenExternal link hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen. Ook ziet u voor welke zeer zuinige personenauto's u geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Heeft u een vrachtwagen? Dan berekent u de motorrijtuigenbelasting aan de hand van speciale tabellenExternal link.

U betaalt de motorrijtuigenbelasting via acceptgiro per tijdvak van 3 maanden. U kunt de Belastingdienst machtigen de belasting per maand af te schrijven. Voor sommige vrachtwagens moet u ook belasting zware motorrijtuigen (bzm) betalen.

Motorrijtuig met een buitenlands kenteken

Woont u in Nederland en heeft u een motorrijtuig met een buitenlands kenteken? Dan moet u in Nederland aangifte motorrijtuigenbelasting doen voordat u het motorrijtuig in Nederland mag gebruiken. U doet dat met het formulier Aangifte motorrijtuigenbelasting buitenlands kentekenExternal link.

Laag tarief voor bestelauto's

Voor bestelauto'sExternal link geldt een verlaagd tarief motorrijtuigenbelasting. Hiervoor moet de inrichting van uw bestelauto aan een aantal eisen voldoenExternal link. Naast de eisen aan de bestelauto komt u alleen in aanmerking voor het lage tarief als:

  • u ondernemer bent voor de btw en een btw-nummer heeft
  • de bestelauto op uw naam of op naam van uw bedrijf staat
  • u de bestelauto jaarlijks voor meer dan 10% van de verreden kilometers voor uw onderneming gebruikt.

Zware bedrijfswagen belast als personenauto

Een pick-up truck of bestelwagen met dubbele cabine met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kilo wordt niet gezien als vrachtauto. Zware bedrijfsauto's worden voor de motorrijtuigenbelasting aangemerkt als personenauto. Ook betaalt u bpm. Alleen voertuigen met een laadbak langer dan het voor personen ingerichte gedeelte of met een lagere toegestane maximum massa worden gezien als bestelauto.

Vrijstellingen

alles sluiten

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst