Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Nachtregister bijhouden

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op < 1 min lezen

Biedt u overnachtingen aan? Dan moet u een nachtregister bijhouden.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Biedt u overnachtingen aan, bijvoorbeeld in een hotel, bed & breakfast (b&b) of jachthaven? Dan moet u een nachtregister bijhouden. In een nachtregister staat wie er bij u overnacht en wanneer. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld de brandweer als er brand uitbreekt. En u heeft het nachtregister nodig voor de aangifte toeristenbelasting.

Nachtregister aanvragen bij gemeente

Bij sommige gemeenten kunt u een nachtregister aanvragen of downloaden. U mag ook op uw eigen manier een nachtregister bijhouden als u de informatie in uw nachtregister zet die de gemeente nodig heeft zoals:

  • naam en woonplaats van de gast
  • datum aankomst en datum vertrek (aantal overnachtingen)
  • welk identiteitsbewijs de gast heeft laten zien. Let op: u mag het identiteitsbewijs niet innemen of kopiëren.

Bekijk bij uw gemeente wat de eisen voor het nachtregister zijn.

Geen identiteitsbewijs kopiëren of bewaren

U mag het identiteitsbewijs van uw gasten niet tijdelijk bewaren of er een kopie van maken. En u mag niet het burgerservicenummer (BSN) van uw gasten registreren. In de hele Europese Unie (EU) geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze privacywet zegt dat u een goede reden (een wettelijke verplichting) moet hebben om een kopie van iemands paspoort te bewaren.

Digitaal nachtregister aanvragen met de berichtenbox

U kunt de berichtenbox gebruiken om een nachtregister bij de gemeente aan te vragen of de gegevens uit het nachtregister digitaal aan te leveren. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Zie ook

Naar boven