Dit artikel is gerelateerd aan:

Nachtregister bijhouden

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 1 min lezen
Biedt u overnachtingen aan? Dan moet u een doorlopend nachtregister bijhouden. Dit moet in het nachtregister staan.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Biedt u overnachtingen aan, bijvoorbeeld in een hotel, bed & breakfast of jachthaven? Dan moet u een doorlopend nachtregister bijhouden. Zodat u bijvoorbeeld bij brand kunt laten zien wie er bij u logeert.

  In het nachtregister zet u:

  • naam en woonplaats van de gast
  • datum aankomst en datum vertrek
  • welk identiteitsbewijs de gast heeft laten zien. Let op: u mag het identiteitsbewijs niet innemen of kopiëren.
  U bent niet verplicht de gegevens van echtgenoten, minderjarige kinderen en reisgezelschappen in het nachtregister te zetten.

  Kopie identiteitsbewijs

  U mag het identiteitsbewijs van uw gasten niet tijdelijk bewaren of er een kopie van maken. En u mag niet het burgerservicenummer (BSN) van uw gasten registreren. In de hele Europese Unie (EU) geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze privacywet zegt dat u een goede reden (een wettelijke verplichting) moet hebben om een kopie van iemands paspoort te bewaren.

  Nachtregister aanvragen bij gemeente

  De verplichting om een nachtregister bij te houden staat in het Wetboek van Strafrecht. Gemeenten eisen ook vaak een nachtregister in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Bij sommige gemeenten kunt u een nachtregister aanvragen of downloaden. De gemeente kan u vragen om de gegevens uit het nachtregister aan te leveren. Bijvoorbeeld bij uw aangifte van de toeristenbelasting.

  Digitaal nachtregister aanvragen met de berichtenbox

  U kunt de berichtenbox gebruiken om een nachtregister bij de gemeente aan te vragen of de gegevens uit het nachtregister digitaal aan te leveren. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven