MenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op ± 1 min lezenEnglish version

Als u een horecaonderneming start, uitbreidt of overneemt, heeft u een exploitatievergunning nodig van uw gemeente.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Start u een café, restaurant of een andere horecaonderneming? Neemt u een horecabedrijf over of breidt u uw zaak juist uit? Dan heeft u in sommige gemeenten een exploitatievergunning nodig. Aan welke voorwaarden u moet voldoen, verschilt per gemeente.

Voorwaarden exploitatievergunning

Een exploitatievergunning is een toestemming van de gemeente om een horecazaak te runnen. Gemeenten besluiten zelf aan welke voorwaarden horecabedrijven in hun gemeenten moeten voldoen. Controleer altijd of uw bedrijf past binnen het bestemmingsplan van uw gemeente. Meestal stelt de gemeente ook eisen aan de openbare orde en veiligheid in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Als eigenaar en leidinggevende van uw horecabedrijf moet u meestal aan bepaalde voorwaarden voldoen. U leest hier meer over op de pagina Alcohol verkopen.

Wijzigingen in uw horecabedrijf

Verandert er iets binnen uw bedrijf? Dan moet u meestal uw exploitatievergunning wijzigen of opnieuw aanvragen. Afhankelijk van de gemeente waar uw horecabedrijf staat, moet u dat doen als:

  • u de rechtsvorm van uw onderneming verandert
  • u nieuwe activiteiten gaat uitvoeren
  • u gaat verbouwen of verhuizen
  • u een terras gaat maken of uitbreiden
  • u andere leidinggevenden in dienst neemt
  • u gokkasten of speelautomaten wilt plaatsen

Handhaving exploitatievergunning

De politie controleert of u de regels naleeft. Uw gemeente kan een boete opleggen als u zich niet aan deze regels houdt. U kunt ook uw exploitatievergunning kwijtraken.

Digitaal vergunning aanvragen met de berichtenbox

De exploitatievergunning horecabedrijf vraagt u digitaal aan bij de gemeente via de berichtenbox. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties. Lees meer over de berichtenbox.

Zie ook

Naar boven