HomeWetten en regels

Exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op ± 1 min lezenEnglish version

Als u een horecaonderneming start, uitbreidt of overneemt, heeft u een exploitatievergunning nodig van uw gemeente.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Start u een café, restaurant of een andere horecaonderneming? Neemt u een horecabedrijf over of breidt u uw zaak juist uit? Dan heeft u in veel gemeenten een exploitatievergunning nodig. Aan welke voorwaarden u moet voldoen, verschilt per gemeente.

Voorwaarden exploitatievergunning

Een exploitatievergunning is een toestemming van de gemeente om een horecazaak te runnen. Iedere gemeente bepaalt zelf aan welke voorwaarden de horeca moet voldoen. Controleer altijd of uw bedrijf past binnen het bestemmingsplan van uw gemeente. Meestal stelt de gemeente ook eisen aan de openbare orde en veiligheid in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Als eigenaar en leidinggevende van uw horecabedrijf moet u meestal aan bepaalde voorwaarden voldoen. U leest hier meer over op de pagina Alcohol verkopen en schenken.

Wijzigingen in uw horecabedrijf

Verandert er iets binnen uw bedrijf? Dan moet u meestal uw exploitatievergunning wijzigen of opnieuw aanvragen. U moet uw vergunning meestal wijzigen als:

  • u de rechtsvorm van uw onderneming verandert
  • u nieuwe activiteiten gaat uitvoeren
  • u gaat verbouwen of verhuizen
  • u een terras gaat maken of uitbreiden
  • u andere leidinggevenden in dienst neemt
  • u gokkasten of speelautomaten wilt plaatsen

Handhaving exploitatievergunning

De gemeente controleert of u zich aan de horecaregels van uw gemeente houdt. Uw gemeente kan een boete geven als u de regels niet volgt. U kunt ook uw exploitatievergunning kwijtraken.

Digitaal vergunning aanvragen met de berichtenbox

U kunt de exploitatievergunning horecabedrijf digitaal aanvragen bij de gemeente via de berichtenbox. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties. Lees meer over de berichtenbox.

Zie ook

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie