Financiering voor uw bedrijf via NPEX (MKB-beurs)

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
2 min lezen
English version

Uw bedrijf naar de beurs brengen. Dat klinkt misschien onbereikbaar. Toch zijn er effectenbeurzen speciaal voor mkb-ondernemers. Bijvoorbeeld NPEX. Hier kunt u rechtstreeks geld bij beleggers ophalen. Zonder tussenkomst van een bank of andere partijen.

Wat is NPEX?

NPEX staat voor Nederlandsche Participatie Exchange. Het is een (effecten)beurs voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Via het online beleggingsplatform kunnen beleggers rechtstreeks in uw bedrijf beleggen.

Is NPEX voor u geschikt?

Stel dat u een grote investering wilt doen. Een nieuw bedrijfspand of een grote machine. Of u heeft andere plannen voor de groei van uw bedrijf. En u kunt het geld niet via de bank of andere vormen van externe financiering krijgen. Dan kan NPEX een optie zijn.

Beleggen in aandelen of obligaties

U kunt op 2 manieren financiering ophalen via NPEX:

  • U kunt een obligatielening uitschrijven. Een obligatie is een lening met een bepaalde looptijd. U betaalt rente aan uw beleggers. De hoogte van de rente spreekt u van tevoren af.
  • U kunt aandelen uitgeven. Met een aandeel geeft u beleggers een deel van het eigendom van uw bedrijf.

Hoe krijgt u een notering bij NPEX?

Wilt u beleggers vinden via NPEX, dan moet uw bedrijf aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet uw bedrijf minimaal 3 jaar bestaan. In de laatste 3 jaar moet uw onderneming minstens één jaar winst hebben gehad. Bovendien controleert NPEX uw onderneming goed. U moet een prospectus opstellen en jaarlijks de jaarrekening en halfjaarcijfers publiceren.

Wat kost een notering op de NPEX-beurs?

Er zijn kosten verbonden aan NPEX. De opstartkosten zijn 6.000 euro. Daarnaast betaalt u variabele noteringskosten en jaarlijkse beheerkosten. Reken er ook op dat u geld kwijt bent aan advies. Bijvoorbeeld bij het opstellen van de verplichte documenten, zoals een prospectus. Dat maakt NPEX met name interessant als u op zoek bent naar financiering vanaf 1 miljoen.

Beurskoersen op NPEX

Beleggers kunnen via NPEX onderling handelen in uw aandelen en obligaties. Door vraag en aanbod kan de waarde daardoor stijgen of dalen. Zo ontstaan er beurskoersen. Deze beurskoersen worden op NPEX bijgehouden.

Meer succes met uw financieringsaanvraag

Bekijk de criteria van financiers. Gebruik indien nodig het stroomschema financiering om een passende alternatieve financieringsvorm te selecteren.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot uw kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op uw financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurshelpen u op weg.