Onderhoud en controle van koelinstallaties, hoogspanningsschakelaars en brandbeveiligingssystemen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Installeert, onderhoudt of controleert u koelinstallaties, hoogspanningsschakelaars of brandbeveiligingssystemen? Dan moet u zich houden aan de regels voor het werken met F-gassen (gefluoreerde broeikasgassen). Gebruikt u als ondernemer een van deze installaties? Dan geldt in sommige gevallen een verplichte keuring.

Bedrijfscertificaat werken met f-gassen

Alleen gecertificeerde onderhouds- of installatiebedrijven mogen werken aan koelinstallaties, hoogspanningsschakelaars of blusgassystemen. U kunt in het online-bedrijvenregister controleren of een bedrijf een certificaat heeft om met F-gassen te werken. Heeft u een onderhouds- of installatiebedrijf? Dan kunt u een bedrijfscertificaat aanvragen bij een van de aangewezen keuringsinstanties. Om een bedrijfscertificaat te krijgen, moeten uw bedrijf en uw personeel voldoen aan bepaalde voorwaarden. U moet bijvoorbeeld werkinstructies en goed gereedschap gebruiken. U moet ook een logboek bijhouden en uw personeel moet bepaalde diploma's hebben.

Persoonscertificaat F-gassen

Alleen personen met een persoonscertificaat van een erkende instelling mogen met F-gassen werken. Zoals lekcontroles uitvoeren bij koelinstallaties. De persoonscertificaat is geldig in alle EU-landen. Een certificaat F-gassen uit een ander EU-land is ook in Nederland geldig. Wilt u controleren of iemand een persoonscertificaat F-gassen heeft? Dan kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat.

Verplicht keuren door deskundige

Heeft u in uw bedrijf een verwarmingssysteem van 100 kW of groter? Of een airconditioningssysteem met een totaal koelvermogen van 12 kW of groter? Dan zijn keuringen verplicht door een deskundige. De deskundigen moeten een diploma of certificaat hebben.

Inzamelen en verwerken van CFK's

CFK's (zoals R22) zijn als koudemiddel verboden in koel- en klimaatinstallaties of warmtepompen. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen CFK’s verwijderen en verwerken.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1