Proefplaatsing werkloze of gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Wilt u iemand met een werkloosheidsuitkering of een arbeidsongeschiktheidsuitkering aannemen? Maar weet u niet zeker of die persoon geschikt is voor de functie? U kunt een onbetaalde proefplaatsing aanbieden van 2 maanden. En soms van 6 maanden. Hierbij kunt u een jobcoach gebruiken.

De kandidaat gaat bij u aan de slag, maar houdt in die periode zijn uitkering. Als u tevreden bent over de proefplaatsing is een proeftijd niet meer nodig en kan de werknemer in dienst treden. UWV moet toestemming geven voor de proefplaatsing.

Wanneer komt u in aanmerking?

  • De kandidaat-werknemer heeft een WAO-, WIA-, WAZ-, Wajong-, Ziektewet-, WW- of IOW-uitkering van UWV.
  • De kandidaat-werknemer kan zonder hulp moeilijk werk vinden.
  • De kandidaat-werknemer heeft niet eerder voor u gewerkt.
  • U plant om de kandidaat-werknemer na een succesvolle proefplaatsing een dienstverband van ten minste 6 maanden en minimaal hetzelfde aantal uren als de proefplaatsing aan te bieden.

Bekijk alle voorwaarden voor een proefplaatsing.

Hoe kunt u aanvragen?

U kunt samen met uw werknemer de proefplaatsing aanvragen bij UWV. Wilt u een proefplaatsing langer dan 2 maanden, tot maximaal 6 maanden? Geef bij de aanvraag aan waarom u meer tijd nodig heeft om de werknemer te beoordelen. Bijvoorbeeld als de werknemer door ziekte of handicap maar 1 dag per week kan werken.

Dit artikel is gerelateerd aan: