Regels voor rijbewijzen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Bestuurt u of uw medewerker een auto, vrachtwagen, bus, bromfiets of ander motorrijtuig? Of een speed-pedelecExterne link (snelle elektrische fiets)? Dan heeft u of uw medewerker een rijbewijsExterne link nodig. Welk rijbewijs nodig is, hangt af van het voertuig. Er zijn verschillende soorten rijbewijzenExterne link.

Rijbewijs halen

U kunt een rijbewijs halenExterne link door theorie- en praktijkexamen te doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). U moet gezond genoeg zijn om te rijden. Voordat u het praktijkexamen doet moet u een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR.

Rijexamen auto

De minimale leeftijd om rijexamen te doen voor een autorijbewijs is 17 jaar. Geslaagden mogen tot hun 18e jaar alleen met een begeleider autorijden.

Rijexamen bus

De minimale leeftijd voor het rijexamen voor de bus is 18 jaar. U moet een getuigschrift vakbekwaamheid (code95)Externe link hebben.

Regels om het rijbewijs te houden

Begint u net als (beroeps)chauffeur? Dan is uw rijbewijs een beginnersrijbewijsExterne link. Hoe lang u beginner bent, hangt af van uw leeftijd en het soort rijbewijs. Beginners krijgen strafpunten bij verkeersovertredingen. Bij 2 strafpunten (2 aanhoudingen en veroordelingen) moet u het rijbewijs inleveren. Daarna onderzoekt het CBR of u geschikt bent om te rijden. U kunt na dit onderzoek uw rijbewijs definitief kwijtraken.

Nascholing voor bus en vrachtwagen

Bent u bus- of vrachtwagenchauffeur? Dan moet u iedere 5 jaar 35 uur nascholing volgenExterne link. Als u het rijbewijs voor een vrachtauto of bus wilt verlengen, moet u opnieuw een gezondheidsverklaring invullen.

Rijden met een medische beperking

Heeft u een bepaald gezondheidsprobleem of een beperking? Dan moet u bewijzen dat u een voertuig kan besturen. Hiervoor is niet altijd medisch onderzoek nodig. Het CBR kan hiervoor gegevens gebruikenExterne link van bijvoorbeeld de behandelend arts.

Rijbewijs voor heftruck

Is een heftruck breder dan 1,30 meter? Of heeft hij een aanhangwagen? Dan heeft uw medewerker een T-rijbewijs nodigExterne link om de heftruck te mogen besturen. Voor andere heftrucks moet u als werkgever bewijzen dat uw werknemer een heftruck kan besturen. Dit kan met een vakbekwaamheidscertificaat.

T-rijbewijs voor landbouwtrekker

Bestuurt u een landbouw- of bosbouwtrekker op de openbare weg? Dan heeft u een T-rijbewijsExterne link nodig. Heeft u een rijbewijs B (personenauto) dat voor 1 juli 2015 is afgegeven? Dan is het niet nodig het T-rijbewijs te halen. Bij de volgende verlenging van uw rijbewijs B wordt categorie TExterne link automatisch bijgeschreven. Voor motorrijtuigen met een lage snelheid als straatveegmachines en maaimachines heeft u geen T-rijbewijs nodigExterne link.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven