Regels voor rijbewijzen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Bestuurt u of uw medewerker een auto, vrachtwagen, bus, bromfiets of ander motorrijtuig? Of een speed-pedelecExternal link (snelle elektrische fiets)? Dan heeft u of uw medewerker een rijbewijsExternal link nodig. Welk rijbewijs nodig is, hangt af van het voertuig. Er zijn verschillende soorten rijbewijzenExternal link.

Rijbewijs halen

U kunt een rijbewijs halenExternal link door theorie- en praktijkexamen te doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

U moet gezond genoeg zijn om te rijden. Voordat u het praktijkexamen doet moet u een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR.

De minimale leeftijd om rijexamen te doen is omlaag gegaan naar 17 jaar. Geslaagden mogen tot hun 18e jaar alleen met een begeleider autorijden. De leeftijdsgrens voor het behalen van een rijbewijs voor de bus is verlaagd naar 18 jaar.

Regels om het rijbewijs te houden

Begint u net(beroeps)chauffeur? Dan is uw rijbewijs een beginnersrijbewijsExternal link. Hoe lang u beginner bent, hangt af van uw leeftijd en het soort rijbewijs. Beginners krijgen strafpunten bij verkeersovertredingen. Bij 2 strafpunten (2 aanhoudingen en veroordelingen) moet u het rijbewijs inleveren. Daarna doet het CBR onderzoek naar of u geschikt bent om te rijden. U kunt na dit onderzoek uw rijbewijs definitief kwijtraken.

Bent u bus- of vrachtwagenchauffeur? Dan moet u iedere 5 jaar 35 uur nascholing volgenExternal link. Als u het rijbewijs voor een vrachtauto of bus wilt verlengen, moet u opnieuw een gezondheidsverklaring invullen.

Rijden met een medische beperking

Heeft u een bepaald gezondheidsprobleem of een beperking? Of bent u 75 jaar of ouder? Dan moet u bewijzen dat u een voertuig kan besturen? Hiervoor is niet altijd medisch onderzoek nodig. Het CBR kan hiervoor gegevens gebruikenExternal link van bijvoorbeeld de behandelend arts.

Rijbewijs voor heftruck

Is een heftruck breder dan 1,30 meter? Of heeft hij een aanhangwagen? Dan heeft uw medewerker een T-rijbewijs nodigExternal link om de heftruck te mogen besturen. Voor andere heftrucks moet u als werkgever bewijzen dat hij een heftruck kan besturen. Dit kan met het veiligheidscertificaat reachtruck van het CBRExternal link.

T-rijbewijs voor landbouwtrekker

Bestuurt u een landbouw- of bosbouwtrekker op de openbare weg? Dan heeft u een T-rijbewijsExternal link nodig. Heeft u een trekkerrijbewijs jeugdigen of een rijbewijs B (personenauto)? Dan is het niet nodig het T-rijbewijs te halen. Bij de volgende verlenging van uw rijbewijs B wordt categorie TExternal link automatisch bijgeschreven. Voor motorrijtuigen met een lage snelheid als straatveegmachines en maaimachines heeft u geen T-rijbewijs nodigExternal link.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven