MenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Reisovereenkomst afsluiten

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 1 min lezenEnglish version

Verkoopt u pakketreizen? Dan moet u een reisovereenkomst afsluiten met uw klant. U moet zich houden aan de afspraken die hierin staan.

Een pakketreis is een pakket met minimaal 2 reisdiensten zoals vervoer, hotel of een huurauto. De pakketreis duurt minimaal 24 uur of heeft minstens 1 overnachting.

Reisovereenkomst maken

In de reisovereenkomst zet u alle afspraken, bijvoorbeeld:

  • De reisbestemming, aankomst- en vertrektijden, data, accommodatie en maaltijden of excursies die bij de prijs inzitten.
  • De totaalprijs inclusief belastingen, toeslagen en andere kosten. Weet u die nog niet? Dan vermeldt u de kosten die de klant mogelijk moet betalen.
  • De betalingsregelingen, bijvoorbeeld wat de klant moet aanbetalen.
  • Algemene informatie over het paspoort en visum.
  • Informatie over een verzekering, bijvoorbeeld bij ziekte of een ongeval.
  • De algemene voorwaarden, bijvoorbeeld informatie over hoe u klachten afhandelt.

U moet uw klant een (papieren) kopie of bevestiging van de reisovereenkomst geven.

Reisovereenkomst wijzigen

Wilt u of uw klant de reisovereenkomst wijzigen? Dan geldt het volgende:

  • Heeft uw klant wijzigingen? Dan mag u dat weigeren. Als u wel akkoord gaat dan mag u wijzigingskosten vragen.
  • Heeft u zelf kleine wijzigingen? Dan mag uw klant dit weigeren, maar alleen als dit een groot nadeel oplevert. Bijvoorbeeld later vertrekken waardoor de klant een excursie mist.
  • Heeft u ingrijpende wijzigingen? Bijvoorbeeld 2 dagen later vertrekken. Dan hoeft uw klant de wijziging niet zomaar te accepteren. De klant heeft mogelijk recht op een prijsverlaging of terugbetaling van de reissom en een schadevergoeding.

Reisovereenkomst opzeggen

Uw klant mag voor de reis begint de reisovereenkomst opzeggen (annuleren). U mag annuleringskosten aftrekken van het bedrag dat u terugbetaalt. Is de bestemming onveilig? Dan hoeft de klant geen annuleringskosten te betalen.

U mag zelf alleen annuleren in bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld bij een natuurramp. U moet uw klant een reis van dezelfde kwaliteit aanbieden of binnen 14 dagen het geld terugbetalen. Uw klant heeft in bepaalde gevallen recht op schadevergoeding.

Zie ook

Naar boven