Zoeken

Koopovereenkomst sluiten

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op < 1 min lezen

Verkoopt u producten of levert u diensten? Dan sluit u een overeenkomst met de koper van het product of met de afnemer van de dienst. Zo'n overeenkomst wordt ook wel contract, koopovereenkomst of dienstenovereenkomst genoemd. U moet zich houden aan de regels voor overeenkomsten uit boek 6 en boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW).

Contract afsluiten

Bij het sluiten van een overeenkomst gelden verschillende regels. Bijvoorbeeld over het maken van een contract en het houden aan de gemaakte afspraken. Maar ook over het eventueel stoppen (ontbinden) van een koopovereenkomst. Daarnaast bestaan er regels voor bijvoorbeeld:

Ontbinden koopovereenkomst

Verkoopt u aan klanten die het product of de dienst privé gebruiken? Dat heet dan een consumentenkoop. Consumenten kunnen hun koopovereenkomst ontbinden. Bijvoorbeeld als een product niet werkt of u een probleem niet (goed) oplost. Deze regels zijn er om consumenten te beschermen.

Regels koopovereenkomst business-to-business (B2B)

Koopt u als ondernemer producten of neemt u diensten af van een andere ondernemer? Dan gelden de algemene regels voor overeenkomsten uit boek 6 en boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

Zie ook

 • Betalingstermijnen, incassokosten en wettelijke rente
 • Abonnement stilzwijgend verlengen
 • Regels voor colportage en straatverkoop
 • Regels voor online verkoop
 • Gerechtelijke procedure bij geschillen
 • Contracten en overeenkomsten
 • Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1