SBI-code controleren en wijzigen

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Centraal Bureau voor de Statistiek

Als u een onderneming inschrijft bij KVK, krijgt u een SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling). Deze code is gekoppeld aan de economische activiteit van uw bedrijf. Andere bedrijven gebruiken deze informatie, bijvoorbeeld om klanten te zoeken. De overheid gebruikt de SBI-codes onder andere om beleid te maken. Geef wijzigingen in uw bedrijfsactiviteiten altijd door, KVK past dan uw SBI-code(s) aan.

Coronacrisis: SBI-code opzoeken voor TVL

Zoekt u uw SBI-code voor uw aanvraag Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL)? De TVL-regeling is voor bedrijven in getroffen sectoren.

U kunt uw SBI-code opzoeken met de adviestool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). U heeft hiervoor uw KVK-nummer nodig. De SBI-code van de hoofd- of nevenactiviteit waarmee u op 15 maart 2020 stond ingeschreven in het Handelsregister van KVK, is van toepassing.

TVL tijdelijk voor alle sectoren

Tot nu toe was de TVL alleen voor ondernemers in getroffen sectoren en gebaseerd op de SBI-code van uw bedrijf. In het laatste kwartaal van 2020 en 1e kwartaal van 2021 is de TVL beschikbaar voor vrijwel alle sectoren.

Wat is een SBI-code?

Een SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling) is bedoeld om bedrijven in te delen naar economische activiteiten. De SBI-code geeft de activiteit(en) van een bedrijf weer. De eerste 4 cijfers van de SBI-code zijn binnen Europa meestal gelijk. Het 5e cijfer is een verdere specificatie voor Nederlandse bedrijfstakken. U kunt SBI-codes opzoeken op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voorbeeld SBI-codes:

  • 96021 - Haarverzorging
  • 6201 - Ontwikkelen, produceren en uitgeven van software

Hoe krijgt uw bedrijf een SBI-code?

Wanneer u zich inschrijft bij KVK geeft u uw bedrijfsactiviteiten op. Uw bedrijf krijgt dan één SBI-code voor de hoofdactiviteit en SBI-codes voor eventuele nevenactiviteiten.

Controleer uw SBI-code

Een onjuiste SBI-code kan financiële gevolgen hebben. Ook als u meerdere activiteiten met uw bedrijf uitvoert, is het belangrijk dat dit goed geregistreerd staat. Onjuiste codes of niet goed geregistreerde codes kunnen ervoor zorgen dat u jarenlang te veel verzekeringspremie betaalt of dat de bank uw rekening blokkeert.

Wie gebruikt uw SBI-informatie?

  • Met de juiste SBI-code kunnen (potentiële) klanten uw bedrijf vinden in het Handelsregister door op bedrijfsactiviteit te zoeken.
  • CBS maakt bedrijfsstatistieken op basis van de SBI-code. Een juiste SBI-code draagt bij aan de kwaliteit van statistieken over uw branche. En als het CBS uw bedrijf een enquête stuurt, ontvangt u met de juiste SBI-code de juiste enquête.
  • Overheidsinstanties gebruiken de SBI onder andere voor wetten en regels die gelden voor specifieke branches, bij het afgeven van sommige vergunningen of het verlenen van subsidies.
  • Ook niet-overheidsorganisaties kunnen de SBI gebruiken en naar uw SBI-code vragen zoals brancheorganisaties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen.

SBI-code opzoeken

Uw SBI-code staat op het uittreksel van uw inschrijving in het Handelsregister van KVK. Eenmanszaken kunnen hun gegevens gratis bekijken. Gebruikers van de KVK App Handelsregister krijgen 30 gratis inzagen per jaar.

Zoekt u de SBI-code van een bedrijf? Of een overzicht van SBI-codes, bijvoorbeeld per sector of activiteit? U kunt SBI-codes opzoeken op CBS.nl.

Wijzigingen doorgeven aan KVK

Wanneer uw bedrijfsactiviteiten veranderen, dan moet u dat doorgeven aan KVK. KVK kent dan een SBI-code toe aan uw nieuwe bedrijfsactiviteit. U kunt ook zelf een SBI-code opgeven op het wijzigingsformulier. KVK controleert dan of de door u gewenste SBI-code past bij uw bedrijfsactiviteiten.

Staan uw bedrijfsactiviteiten goed vermeld, maar is de bijbehorende SBI-code niet goed? Een correctie van uw SBI-code(s) kunt u telefonisch doorgeven aan KVK. Deze wijziging is gratis.

Feiten en cijfers: wat zijn 3 meest voorkomende SBI-codes?

De grafiek toont het aantal bedrijven per SBI-code.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Centraal Bureau voor de Statistiek