Thuiskopievergoeding betalen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

De thuiskopievergoeding is een vergoeding voor artiesten en auteurs die inkomsten mislopen, doordat hun werk gekopieerd wordt voor eigen gebruik. Als fabrikant of importeur betaalt u de thuiskopievergoeding.

Wanneer betaalt u thuiskopievergoeding?

U betaalt thuiskopievergoeding als u fabrikant of importeur bent van:

  • lege beeld- en geluiddragers, zoals externe hard disks, usb-sticks en e-readers
  • apparaten die door consumenten gebruikt kunnen worden om mee te kopiëren, zoals pc's, laptops, tablets, mp3-spelers en smartphones

Er geldt geen thuiskopievergoeding op lege cd's en dvd’s.

Hoe hoog is de thuiskopievergoeding?

De hoogte van de thuiskopievergoeding is wettelijk vastgelegd en verschilt per apparaat. Deze vergoeding kunt u verwerken (doorberekenen) in de prijs van uw producten. Stichting de Thuiskopie zorgt ervoor dat het geld terechtkomt bij de artiesten en auteurs.

Opgaveplicht en registratie

U moet het aantal door u geïmporteerde of gefabriceerde goederen opgeven bij Stichting de Thuiskopie. Dit doet u direct bij het invoeren of meteen nadat u de productie heeft afgemaakt. Hiervoor moet u zich wel eerst registreren bij Stichting de Thuiskopie.

Teruggave (restitutie) bij export

Komt uw product niet op de Nederlandse markt? Maar heeft u wel thuiskopievergoeding betaald? Dan kunt u Stichting de Thuiskopie vragen om de thuiskopievergoeding terug te betalen.

Vrijstelling en teruggave bij professioneel gebruiker

Gebruikt u de apparaten alleen zakelijk binnen de eigen werkomgeving? En verhandelt u deze niet? Dan bent u professioneel eindgebruiker. U kunt mogelijk vrijstelling thuiskopievergoeding krijgen of het door u betaalde bedrag terugvragen.