Uitstel van betaling belastingen en aflossingen

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Belastingdienst

± 2 min lezen

U kunt tijdelijk bijzonder uitstel van betaling krijgen bij de Belastingdienst. Kijk ook welke mogelijkheden er zijn om nu even iets meer geld over te houden, of voor uitstel van betaling vanwege de coronacrisis bij andere overheden en banken.

Bijzonder uitstel van betaling bij de Belastingdienst

U kunt voor de meeste belastingen bijzonder uitstel van betaling aanvragen en verlengen. Dat kan snel online of schriftelijk. U moet wel op tijd aangifte blijven doen. Door het aanhouden van de coronacrisis is de regeling voor bijzonder uitstel van betaling verlengd tot en met 30 september 2021. Vanaf 1 oktober 2021 moet u uw belastingen weer op tijd betalen.

Uw belastingschuld na bijzonder uitstel aflossen

Heeft u bijzonder uitstel van betaling gekregen? Dan heeft u een belastingschuld opgebouwd. Vanaf 1 oktober 2022 moet u beginnen met aflossen. De Belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan voor het afbetalen van uw belastingschuld.

Voorlopige aanslag verlagen

Als u nu maandelijks een voorlopige aanslag betaalt voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting, kunt u die verlagen als u de komende tijd minder inkomsten verwacht. Stijgen uw inkomsten weer? Wijzig dan ook uw voorlopige aanslag. Zo voorkomt u dat u bij uw definitieve aanslag moet bijbetalen. Kijk waar u nog meer rekening mee moet houden met uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting en de coronamaatregelen.

Verlagen voorlopige aanslag

Lees op Belastingdienst.nl hoe u uw voorlopige aanslag kan wijzigen.

Deblokkering g-rekening voor loonheffingen en btw

Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om deze rekeningen te laten deblokkeren. Vanwege de coronacrisis kan de Belastingdienst tijdelijk ook bedragen vrijgeven die zijn gereserveerd voor (naheffings)aanslagen loonheffingen of btw.

Deblokkeren g-rekening

Lees op Belastingdienst.nl hoe u de g-rekening kunt deblokkeren.

Uitstel betaling van andere belastingen

Gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting

Bij de meeste waterschappen kunt u uitstel aanvragen voor de waterschapsbelastingen. Ook bij de meeste gemeenten kunt u uitstel van betaling aanvragen als u financiële problemen heeft door de coronacrisis. Bijvoorbeeld voor de toeristenbelasting, reinigingsrecht en afvalstoffenheffing en rioolbelasting. Informeer bij uw gemeente naar de voorwaarden.

Betalingsregeling aanvragen

U vraagt uitstel van betaling aan bij uw waterschap en uw gemeente.

Stel uw aflossingen uit

Zakelijke lening

Heeft u een zakelijke lening bij de bank? Verschillende banken verlenen hun klanten in sommige gevallen uitstel van aflossing op leningen.

Betaalpauze hypotheek

Uw bank kan u een betaalpauze geven voor uw hypotheek zodat u minder rente en aflossing betaalt. Bespreek de mogelijkheden met uw bank. Lees over de voorwaarden en gevolgen voor belastingen en toeslagen op belastingdienst.nl. Een hypotheekpauze heeft misschien gevolgen voor uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting.

Uitstel aanvragen

Vraag aan uw bank wat de afspraken en mogelijkheden zijn.

Microkrediet

Qredits verleent microkredieten aan kleine ondernemers en zzp’ers. Heeft u een lening, dan kunt u 6 maanden uitstel van aflossing aanvragen voor uw lening.

Uitstel aanvragen

Neem contact op met Qredits om uitstel aan te vragen.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Belastingdienst