Vergunning aanvragen voor gebruik mobilofoons of portofoons

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Wilt u een mobilofoon- of portofoonnetwerk gebruiken? Dan heeft u een vergunning nodig van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Dat moet ook als u tijdelijk portofoons of mobilofoons gebruikt.

Portofoon gebruiken zonder vergunning

U kunt een frequentie gebruiken voor uw portofoon waarvoor u geen vergunning nodig heeft. Iedereen mag deze standaard PMR446 frequenties gebruiken. Als u met deze frequentie werkt is er een grotere kans op storing en uitval. Dit is een risico als u portofoon of mobilofoons gebruikt voor belangrijke communicatie (bijvoorbeeld belangrijke bedrijfsprocessen of bedrijfshulpverlening).

Zakelijk gebruik portofoons en mobilofoons

Als u portofoons of mobilofoons zakelijk gebruikt, bijvoorbeeld in taxi’s, in uw artsenpraktijk of voor uw transport-, loon- en bouwbedrijven. Dan gebruikt u meestal een besloten netwerk en dan moet u een vergunning besloten mobilofoon- of portofoonnetwerk aanvragen. U kunt kiezen voor landelijk gebruik of voor een vaste frequentie in een bepaald gebied.

Deze vergunning is voor 5 jaar. De prijs voor de vergunning en het toezicht wordt ieder jaar vastgesteld.

Tijdelijk gebruik portofoons en mobilofoons

Huurt u tijdelijk mobilofoons of portofoons? Dan kan het verhuurbedrijf voor u de vergunning tijdelijk gebruik van frequenties voor portofoons en mobilofoons aanvragen. Wilt u vaker voor kortere tijd mobilofoons of portofoons gebruiken op verschillende locaties? Dan kunt u zelf de vergunning aanvragen.

Dit artikel is gerelateerd aan: