Regels voor vis vangen (zee- en kustwateren)
Heeft u een visserijbedrijf en vist u op zeewateren en kustwateren? Dan moet u zich houden aan de regels voor bijvoorbeeld:
- uw vissersboot (vissersvaartuig)
- welke vis en hoeveel vis u vangt
- de aanvraag van vergunningen, toestemming of registraties
Verplichte melding visserij
Gaat u een visserijbedrijf beginnen? Dan moet u een verplichte melding visserij doen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA controleert de veiligheid van vis en visproducten en de vangstquota voor vis.
Vaartuig registreren
Uw vissersboot moet voldoen aan de regels voor vissersvaartuigen. U moet uw vissersvaartuig registreren in het Nederlands Register van Vissersvaartuigen. Door registratie vraagt u de visvergunning aan die u moet hebben om te vissen met uw vaartuig.
Vergunning, toestemming en ontheffing voor vissen
Om te mogen vissen moet u vergunningen, toestemmingen, of ontheffingen aanvragen. Welke documenten u nodig heeft, hangt af van waar u vist en op weke vissoort gaat vissen.
Als u wilt vissen op zee heeft u een vismachtiging nodig. Welke vismachtiging u nodig heeft hangt af van wanneer, waar en op welke vissoort u gaat vissen. U kunt vismachtigingen aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
U heeft een vergunning nodig als u op garnalen gaat vissen. Er zijn vergunningen voor de kustwateren en de Visserijzone. Welke vergunning u nodig heeft voor vissen op garnalen hangt af van waar u vist en welke vistuigen u gebruikt.
Wilt u vissen met vaste vistuigen? Dan heeft u hiervoor een vergunning of een huurovereenkomst nodig. Ook moet u zich houden aan de voorwaarden voor vissen met vaste vistuigen. U mag bijvoorbeeld niet vissen met vistuigen die vissen verwonden. Op uw vergunning staat waar en met welke vistuigen u mag vissen.
Als u wilt vissen met sleepnetten in de Waddenzee, Oosterschelde, Voordelta of Eems-Dollard, heeft u toestemming nodig van RVO.
In sommige situaties heeft u een ontheffing nodig om op de kustwateren te vissen. Bijvoorbeeld als u vist met aangepaste aalvistuigen in de gesloten periode. U moet een ontheffing voor kustwateren aanvragen bij RVO.
U heeft een toestemmingsbewijs nodig om beroepsmatig te vissen op de Eems-Dollard. U kunt de toestemming vissen op de Eems-Dollard aanvragen bij RVO.
U heeft een vergunning of huurovereenkomst nodig voor vissen op schelpdieren, zoals kokkels, mossels en oesters
Hoeveel vis mag u vangen?
De Europese Unie bepaalt voor elk jaar hoeveel vis er per vissoort mag worden gevangen en aan land mag komen (aanlanden): de Total Allowable Catch (TAC). De visquota geeft aan hoeveel vis er in Nederland mag aanlanden om een gezonde visstand te houden. U moet zich houden aan de visquota door:
- u aan uw contingent te houden
- vangstregistratie door te geven
Contingenten (vangstrecht)
Voor sommige vissoorten heeft u een contingent (vangstrecht) nodig. Op uw contingent staat hoeveel u mag vissen. Met een contingent mag u een bepaalde hoeveelheid van een visbestand vangen. Een contingent is gekoppeld aan uw vaartuig. U kunt een contigent krijgen door het over te nemen van een ander vaartuig. Ook kan een andere ondernemer besluiten om zijn contingent aan u te verhuren.
Vangstregistratie (visreis) doorgeven
U moet uw vangstregistratie doorgeven bij RVO. U moet bijvoorbeeld doorgeven hoeveel vis u heeft gevangen en wat de haven van vertrek en terugkeer is. U moet bij RVO geregistreerd zijn als kapitein om uw vangstregistratie door te geven.
Er zijn 2 systemen om uw vangstregistratie door te geven:
- Bent u kapitein van een vaartuig korter dan 12 meter? U geeft uw visreis door met het E-lite-logboek.
- Bent u kapitein van een vaartuig van 12 meter of langer? U moet de gegevens van uw visreis bijhouden in het elektronisch logboek aan boord.
Gesloten perioden en gebieden
In sommige perioden is het verboden om op een bepaalde vissoort te vissen (gesloten perioden). Of er zijn gesloten gebieden waar u niet mag vissen. Voor deze vissoorten gelden extra regels:
Vis aanlanden en lossen
Bent u visser op de zeewateren en kustwateren en vangt u vissoorten die onder de visquota vallen? U mag dan meestal de vis niet overboord gooien. U moet deze vis aanlanden. Dit heet de aanlandplicht. Er zijn uitzonderingen voor bepaalde vissoorten, zoals soorten met een hoge overlevingskans.
Wilt u vis aanlanden, lossen of overladen? Op de Lijst van aangewezen havens staan de havens, plaatsen en tijdstippen waar dit mag.
Te veel vis gevangen
Heeft u door de aanlandplicht te veel vis van een bepaalde soort gevangen en heeft u hierdoor te weinig contingent (vangstrecht)? Dan moet u voor de soort die u te veel heeft gevangen aanlandcontingenten betalen aan RVO.
Vis aan boord wegen
Wilt u gevangen vis aan boord wegen? Hiervoor heeft u de ontheffing Wegen bij aanlanding nodig. Een ontheffing is 2 jaar geldig. De ontheffing moet u aan boord houden en u moet zich houden aan de voorwaarden van de weegontheffing. Vraag de weegontheffing aan bij RVO.