Weigeren VOG op basis van politiegegevens

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen
Ingangsdatum: nog niet bekend

Wat verandert er?

Het is straks mogelijk dat de Dienst Justis een verklaring omtrent het gedrag (VOG) weigert op basis van alleen politiegegevens. Nu kan Justis een VOG slechts weigeren als justitiële gegevens van de aanvrager in het Justitieel Documentatie Systeem (JDS) staan. Politiegegevens zijn hierbij ondersteunend.

VOG-politiegegevens

Er komt een nieuw soort VOG, alleen voor bepaalde kwetsbare functies waarvoor een hoge mate van integriteit vereist is. Dit is de VOG-politiegegevens. Politiegegevens kunnen in sommige gevallen reden zijn zo’n VOG-politiegegevens te weigeren. De Dienst Justis beoordeelt per geval de politiegegevens die over de aanvrager beschikbaar zijn.

De VOG politiegegevens wordt ingevoerd voor functies die per ministeriele regeling zijn aangewezen. Het gaat om functies met de bevoegdheid om geweld te gebruiken, met toegang tot gevoelige informatie op het terrein van openbare orde, veiligheid en handhaving van de rechtsorde, of betrokkenheid bij integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur.

Er zijn dus belangrijke verschillen tussen de VOG en de VOG-politiegegevens: de VOG-politiegegevens is alleen vereist voor bepaalde, kwetsbare functies waarvoor een hoge mate van integriteit vereist is.

Voor wie?

  • ondernemers die werken met personeel dat een VOG-politiegegevens moet hebben
  • ondernemers die zelf een VOG-politiegegevens moeten hebben

Wanneer?

Wanneer de wijziging van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens ingaat, is nog niet bekend.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1