Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Wta-vergunning aanvragen voor wettelijke controles

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 1 min lezenEnglish version

Heeft u een accountantskantoor? En voert u wettelijke controles uit? Bijvoorbeeld de controle van de jaarrekening van een naamloze vennootschap? Dan heeft u volgens de Wet toezicht accountantsorganisaties een vergunning nodig. Dit heet een Wta-vergunning.

Wta-vergunning aanvragen

U vraagt de Wta-vergunning aan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Er zijn verschillende Wta-vergunningen, afhankelijk van het soort onderneming dat u controleert. Voor het aanvragen van de Wta-vergunning volgt u de procedure van de AFM. U kunt de aanvraag digitaal doen via het AFM Portaal en de berichtenbox. Let op: De berichtenbox van de AFM vindt u onder de naam: 'Stichting Autoriteit Financiële Markten'.

Beroeps- en opleidingseisen

Uw accountantsorganisatie moet voldoen aan verschillende beroeps- en opleidingseisen. Zo moeten uw medewerkers bijvoorbeeld betrouwbaar, deskundig en voldoende opgeleid zijn. Ze zijn verplicht tot geheimhouding. U moet instaan voor uw onafhankelijkheid.

Zorgplicht externe accountants

Als Wta-vergunninghouder heeft u ook een zorgplicht. Dit betekent dat externe accountants die voor uw kantoor werken ook aan de eisen moeten voldoen.

Register van accountantsorganisaties

In het register van accountantsorganisaties staan de accountantskantoren met een Wta-vergunning. Hiermee mogen zij wettelijke controles (blijven) uitvoeren. U kunt in het register zoeken op de website van de AFM.

Buitenlandse accountantorganisaties

Bent u een buitenlandse accountantsorganisatie, en wilt u wettelijke controles in Nederland uitvoeren? Dan gelden voor u dezelfde regels als voor Nederlandse accountantskantoren. U moet een Wta-vergunning van de AFM hebben. Om in het register van accountantsorganisaties te komen, moet u voldoen aan gelijkwaardige beroeps- en opleidingseisen als in Nederland. U moet de wettelijke controles uitvoeren volgens internationale controlestandaarden.

Zie ook

Naar boven