Regels voor vliegen met een drone

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
3 min lezen
English version

Vliegt u met een drone? U maakt bijvoorbeeld luchtopnamen of u onderzoekt met de drone moeilijk bereikbare plekken. U moet zich houden aan Europese regels. Bijvoorbeeld over waar u mag vliegen en of u een vliegbewijs moet halen.

Wat de regels voor u precies zijn, hangt af van het risico van uw vlucht. Deze regels gelden als u de drone zakelijk of recreatief gebruikt in alle landen die zijn aangesloten bij EASA.

Exploitantnummer aanvragen

Uw moet zich als eigenaar van de drone registreren bij de RDW. Bij uw registratie krijgt u een exploitantnummer. Het exploitantnummer moet zichtbaar aanwezig zijn op uw drone.

U hoeft zich niet te registreren als de drone:

  • minder weegt dan 250 gram,
  • geen camera heeft, en
  • een CE-markering heeft voor speelgoed

Vliegbewijs voor dronepiloten

Bent u de piloot (bestuurder) van een drone die 250 gram of meer weegt? Dan moet u een vliegbewijs halen (bewijs van voltooiing). U moet 16 jaar of ouder zijn om uw vliegbewijs te halen. Na het halen van uw examen kunt u het vliegbewijs aanvragen bij RDW. U moet uw vliegbewijs bij u hebben als u met de drone vliegt.

Bent u jonger dan 16 jaar? Dan moet er een waarnemer (iemand met een vliegbewijs) zijn die altijd zicht heeft op de drone en met u in contact staat.

Vergunning of licentie voor drone

De regels voor uw dronevlucht hangen af van het risico van de dronevlucht. U bepaalt in welke risicocategorie uw dronevlucht valt:

De categorie zegt welke vergunning of licentie u nodig heeft en aan welke regels u zich moet houden. De categorie wordt bepaald door onder meer het gewicht van de drone, uw kennis, en de locatie van de vlucht.

Wilt u weten in welke categorie uw dronevlucht valt en welke vergunningen of licenties u hiervoor nodig heeft? Gebruik dan de Regelhulp drones.

Waar mag u vliegen met een drone?

U mag vliegen in het gedeelte van het luchtruim dat de luchtverkeersleiding niet controleert. Dit heet het vrije deel van het luchtruim. In bepaalde delen van het vrije luchtruim mag u niet vliegen. U kunt in de GoDrone-app van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) controleren waar u wel en niet mag vliegen met uw drone.

Drone verplicht verzekeren

U moet een verzekering hebben als u een drone van meer dan 20 kilogram gebruikt. De verzekering is bijvoorbeeld voor medische kosten bij een ongeluk met uw drone of schade aan een voertuig of gebouw. U moet uw verzekering toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW.

Weegt uw drone minder dan 20 kilogram? Dan is een verzekering niet verplicht, maar wel aan te raden.

Melden van een ongeluk met een drone

Heeft u een ongeluk of een voorval (zoals een bijna-botsing) met uw drone? Dan moet u het incident of voorval met een drone melden bij de ILT.

Dronevlucht in een ander EU-land

U mag met een vliegbewijs in het luchtruim van alle landen in de EU vliegen. Wilt u een vlucht maken met een gemiddeld risico? Dan moet u toestemming vragen aan de nationale luchtvaartautoriteit van het land waar u vliegt. Heeft uw dronevlucht een laag risico? Dan heeft u geen toestemming nodig. U moet wel controleren of er lokale regels zijn. Bijvoorbeeld over het gebied waar u mag vliegen of de minimum leeftijd van de piloot.

Controle op gebruik van drones

De ILT en de politie controleren of u zich aan de regels houdt, tijdens de vlucht en bij uw bedrijf. De eigenaar van de drone is hiervoor verantwoordelijk. Houdt u of uw piloot zich niet aan de regels? Dan kunt u een boete krijgen.