Voertuig APK laten keuren

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

U moet uw voertuig regelmatig laten keuren voor de verkeersveiligheid en voor het beschermen van het milieu. Als deze Algemene Periodieke Keuring (APK) verplicht is voor uw voertuig, dan mag u niet rijden zonder geldige APK. Doet u dat wel, dan kunt u een boete krijgen. Bij een ongeluk keert uw verzekeringsmaatschappij mogelijk geen geld uit.

Voor welk voertuig is APK verplicht?

De APK is verplicht voor:

  • personenauto
  • bedrijfsauto
  • driewielig motorrijtuig
  • zware voertuigen (meer dan 3500 kg)
  • ambulances
  • bijzondere voertuigen (taxi, bus, OV-auto en vervoer gevaarlijke stoffen)
  • landbouwtrekkers en bosbouwtrekkers (maximum snelheid meer dan 40 km/u)

Bekijk het APK-keuringsschema voor meer informatie.

Waar moet u APK-keuren?

U moet uw voertuig op tijd laten keuren bij een garage of keuringsstation met een RDW-erkenning. Zoek een erkend APK-bedrijf met de RDW-locatiewijzer.

Wanneer moet u APK-keuren?

Bekijk in het APK-keuringsschema van RDW wanneer en hoe vaak u moet APK-keuren.U krijgt 6 weken voordat de APK vervalt een herinnering van de RDW per post of (als u dat heeft ingesteld) via uw Berichtenbox. U ben zelf verantwoordelijk om een voertuig op tijd te laten keuren. U kunt de vervaldatum van de APK-keuring van uw voertuig opzoeken met de RDW kentekencheck. De vervaldatum staat ook in uw laatste APK-keuringsrapport.

Voertuig in het buitenland laten keuren

Heeft uw auto, aanhanger of vrachtauto een Nederlands kenteken? Dan kunt u het voertuig bij een aantal keuringsstations in België en Spanje voor de APK laten keuren.

Uw voertuig is afgekeurd

Is uw voertuig afgekeurd na de vervaldatum van uw vorige APK? U heeft vanaf de vervaldatum 2 maanden de tijd om het voertuig te laten repareren. U mag niet meer met het voertuig rijden, behalve naar de garage voor de APK-keuring. U krijgt automatisch een boete als uw auto na de 2 maanden niet is goedgekeurd. U kunt dit voorkomen door het voertuig te schorsen.

Laat u het voertuig keuren voor de vervaldatum en wordt het voertuig afgekeurd? Bekijk de gevolgen van de afkeuring.

Bezwaar maken tegen afkeuring

Bent u het niet eens met de afkeuring van uw voertuig? Dan kunt u bezwaar maken tegen het resultaat van de APK-keuring. Dit moet direct bij de keuring. Een medewerker van de RDW komt controleren of de afkeuring klopt.