Regelgeving Algemene Periodieke Keuring (APK)
U moet uw voertuig regelmatig laten keuren. U moet een Algemene Periodieke Keuring (APK) laten doen bij een garage of keuringsstation met een RDW-erkenning. Bij de keuring let de garage op de verkeersveiligheid, het milieu en de kloppende registratie. Ook voor aanhangwagens boven de 3.500 kg geldt de APK-plicht.
Is APK verplicht?
Een Algemene Periodieke Keuring (APK) is niet altijd verplicht. Bijvoorbeeld voor voertuigen van 50 jaar en ouder (oldtimers) is een APK-keuring niet verplicht. Wordt een voertuigen van 50 jaar of ouder gebruikt als taxi, bus, ov-auto of voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen? Dan geldt wel de APK-plicht.
Moet u uw aanhanger laten keuren?
De regelgeving APK geldt ook voor aanhangers. Bent u eigenaar van een aanhangwagen die zwaarder is dan 3.500 kg? Dan moet u uw aanhanger laten keuren. De APK-plicht geldt niet voor Landbouwaanhangwagens.
Wanneer moet u uw voertuig APK laten keuren?
In het APK-keuringsschema van de RDW staat wanneer u uw voertuig (personenauto, aanhanger of vrachtauto) voor het eerst moet laten keuren. U moet daarna meestal ieder jaar uw voertuig laten keuren voordat uw APK vervalt.
Wanneer verloopt uw APK?
Op het APK-keuringsrapport staat wanneer de APK vervalt. U kunt dat ook met de RDW kentekencheck controleren.
Voertuig in het buitenland APK laten keuren
Heeft uw auto, aanhanger of vrachtauto een Nederlands kenteken? Dan kunt u het voertuig bij een aantal keuringsstations in België en Spanje voor de APK laten keuren.
Uw voertuig is afgekeurd voor de APK
Is uw voertuig afgekeurd? En bent u het er niet mee eens? Dan kunt u direct bij de keuring bezwaar maken tegen het resultaat van de APK-keuring. Achteraf bezwaar maken is niet mogelijk. Ook mag u uw voertuig niet verplaatsen en mogen er geen reparaties worden gedaan.
Zonder APK niet de weg op
U mag niet rijden zonder geldige APK als uw voertuig APK-plichtig is. Doet u dat wel, dan krijgt u daarvoor een boete van de RDW of de politie. Krijgt u een ongeluk met een niet-goedgekeurd voertuig? Dan keert uw verzekeringsmaatschappij mogelijk geen geld uit.