MenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Batterijen en accu's inzamelen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish version

Bent u producent of importeur van (producten met) batterijen en accu’s? Dan moet u afgedankte batterijen en accu’s inzamelen en op een goede manier afvoeren.

Producentenverantwoordelijkheid

U bent verantwoordelijk voor de batterijen en accu’s die u op de markt heeft gebracht. Ook als de batterijen en accu's worden weggegooid. Dat heet producentenverantwoordelijkheid. Hiervoor moet u:

  • (samen met andere producenten of disitributeurs) afgedankte batterijen en accu’s die u op de markt brengt, inzamelen en verwerken
  • batterijen recyclen met de schoonste en beste technieken
  • gebruikers voorlichten over hoe belangrijk het is om batterijen apart in te zamelen.

U moet een mededeling doen bij Rijkswaterstaat over hoe u dit doet en elk kalenderjaar een verslag inleveren over hoeveel u het afgelopen jaar heeft ingezameld en verwerkt.

Innameplicht

Als u (producten met ingebouwde) batterijen en accu’s verkoopt dan moet u afgedankte batterijen en accu’s gratis innemen. U moet de consument duidelijk laten weten waar hij de batterijen en accu's kan inleveren.

Stichting Batterijen (Stibat)

Stibat helpt producenten en distributeurs van batterijen en accu’s om aan de regels van de wet te voldoen. Stibat helpt bij het inzamelen, hergebruik, onderhoud, opknappen en recyclen van batterijen en accu’s.

Zie ook

Naar boven