Regels voor elektrische en elektronische apparatuur

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 1 min lezen

Produceert, importeert of verkoopt u elektrische en elektronische apparatuur in Nederland? Verwerkt u afgedankte apparatuur (e-waste), of exporteert u uit Nederland afkomstige afgedankte apparaten? Dan bent u verantwoordelijk voor het beheer van de apparatuur tot en met de afvalfase (producentenverantwoordelijkheid).

Voorschriften producentenverantwoordelijkheid

U houdt zich aan de voorschriften, zoals:

  • apparaten hebben het Europese 'niet in de vuilnisbak-logo' (afvalbak met kruis erdoor)
  • apparatuur bevat geen gevaarlijke stoffen, zoals lood, kwik en cadmium.

U kunt deelnemen aan een collectief inzamelsysteem. Hiervoor moet u zich eerst aanmelden. U bent wettelijk verplicht zich te registreren bij het Nationaal (W)EEE Register. Daar moet u jaarlijks de hoeveelheden rapporteren die u heeft verwerkt. Er bestaan in Nederland meerdere collectieve inzamelsystemen, deze staan in het Nationaal (W)EEE Register.

Let op: De technische eisen die Nederland stelt aan elektrische en elektronische apparatuur, verschillen van die van andere EU-lidstaten. Is een elektrisch of elektronisch apparaat al in een andere EU-lidstaat toegelaten? Dan mag de overheid de verkoop in Nederland alleen in enkele gevallen verbieden.

Recyclingbijdrage witgoed, bruingoed en lampen

U mag de recyclingbijdrage niet meer bovenop de prijs berekenen. De bijdrage is bij de prijs inbegrepen. Dat geldt voor groot witgoed, klein witgoed en bruingoed (tv, koelkast, wasmachine, magnetron).

Innemen afgedankte apparaten

Verkoopt u als detaillist een nieuw apparaat? Dan moet u het vergelijkbare apparaat dat de klant afdankt, gratis innemen. Dat geldt ook voor energiezuinige lampen. Dit geldt ook voor webshops.

Inleverpunt kapotte elektronische apparaten

Heeft u een winkel met een verkoopoppervlakte voor elektronische apparatuur van minimaal 400 m2? Dan moet u een inzamelpunt voor klein afgedankt elektrisch of elektronisch afval hebben. Consumenten kunnen hun kapotte apparaat gratis bij u inleveren zonder dat ze daarvoor in de plaats een nieuw kopen.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven