Dit artikel is gerelateerd aan:

Autowrakken inzamelen en verwerken

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Als producent of importeur van auto's moet u zich houden aan het Besluit beheer autowrakken (Bbaw). Hierin staan maatregelen die zorgen voor minder afval en meer hergebruik van auto-onderdelen en automateriaal.

Producentenverantwoordelijkheid

U bent verantwoordelijk voor het beheer van de auto's tot en met de afvalfase. Dit heet producentenverantwoordelijkheidExterne link. Als importeur of producent van auto's moet u onder andere:

  • bepaalde materialen coderen
  • demontage-informatie geven
  • demontage- en inname-informatie in reclamemateriaal zetten
  • bepaalde zware metalen niet gebruiken

Als producent moet u van al maatregelen nemen bij ontwerp en productie om moeilijk verwerkbaar afval te voorkomen.

Mededeling autowrakken doen

Bent u producent of importeur van auto’s dan U moet u een mededeling autowrakken doen bij RijkswaterstaatExterne link. In het Besluit beheer autowrakken staat wat u in de mededeling moet zettenExterne link. Dat is onder meer:

  • een overzicht van de maatregelen die u gaat nemen
  • hoe u autowrakken inneemt
  • wat wordt hergebruikt
  • hoe u het inname- en verwerkingssysteem gaat betalen

Ook moet u ieder jaar vóór 1 augustus een verslag naar Rijkswaterstaat sturen. Dit mag samen met andere producenten en importeurs.

Recyclingbijdrage auto's afdragen

Als u een nieuwe auto verkoopt, moet u meestal een recyclingbijdrageExterne link aan Auto Recycling Nederland (ARN) afdragen. ARN betaalt daarna sloopbedrijven voor het uit elkaar halen (demontage) van auto's en het hergebruik van materialen.

Autowrakken demonteren

Als demontagebedrijf van autowrakken valt uw bedrijf onder de milieuregels van het Activiteitenbesluit. U heeft dan mogelijk een omgevingsvergunning beperkte milieutoetsExterne link nodig. Met de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM)Externe link kunt u controleren of een vergunning of melding nodig is en online een melding Activiteitenbesluit doen. Gaat u afgedankte vrachtwagens of bedrijfsauto's van meer dan 3.500 kg demonteren? Dan heeft u een omgevingsvergunning milieu nodig. Als u auto's demonteert, moet u zich in veel gevallen registreren als vervoerder of inzamelaar van afvalstoffen bij het NIWO.

Autodemontage registreren

Wilt u voertuigen uit uw bedrijfsvoorraad aanmelden voor sloop of demontage? Dan moet de kentekenregistratie in Nederland worden beëindigd. Als u dit meldt via de Online Registratie AutodemontageExterne link (ORAD) van de RDW, is het kenteken direct afgemeld. Hiervoor heeft u een erkenning bedrijfsvoorraad van de RDW nodig. U moet voertuigen online in de bedrijfsvoorraad kunnen opnemen (ORB).

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven