Dit artikel is gerelateerd aan:

Bedrijfsruimte huren

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Wilt u een bedrijfsruimte huren? Houdt u er dan rekening mee dat er 2 categorieën zijn: middenstandsbedrijfsruimten en overige bedrijfsruimten. De regels verschillen per categorie.

Regels voor middenstandsbedrijfsruimten

Middenstandsbedrijfsruimten zijn panden die voor het publiek toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld winkels en horecagelegenheden, garages, campings en hotels. U levert hier direct uw producten of diensten.

Huurbescherming

Als huurder van een middenstandsbedrijfsruimte heeft u recht op huurbescherming (termijnbescherming). Dat betekent dat de verhuurder niet zomaar de huur op kan zeggen. U mag de ruimte 10 jaar gebruiken. Deze periode is verdeeld in 2 delen van 5 jaar. U kunt ook een kortere periode afspreken. Opzeggen van het huurcontract moet schriftelijk gebeuren. De opzegtermijn is minimaal 1 jaar.

Huurprijsbescherming

Als huurder van een middenstandsbedrijfsruimte heeft u recht op huurprijsbescherming. De verhuurder mag de huur tussentijds niet verhogen. Behalve als u dat samen in het huurcontract heeft vastgelegd. Na 5 jaar kunt u met de verhuurder een nieuwe huurprijs afspreken. U kunt daarvoor bijvoorbeeld periodieke huurverhogingen afspreken op basis van de consumentenprijsindexcijfersExterne link van het CBS. Voor de verhoging van de huurprijs is geen wettelijk maximum.

Regels voor overige bedrijfsruimten

Overige bedrijfsruimten zijn panden die niet onder middenstandsbedrijfsruimten vallen, zoals kantoren, fabrieken en pakhuizen.

Geen huurbescherming

Bij overige bedrijfsruimten heeft u geen recht op huurbescherming- en huurprijsbescherming. U spreekt de huurprijs en huurprijsverhogingen samen af met de verhuurder. De jaarlijkse huurprijsverhoging voor woonruimten geldt niet voor bedrijfsruimten.

Opzegtermijn

Uw betalingstermijn is ook uw opzegtermijn. Als u maandelijks huur betaalt, dan moet u ook minimaal een maand van tevoren de huur opzeggen. In het huurcontract kunt u een andere opzegtermijn afspreken.

Moet u belasting betalen voor uw bedrijfsruimte?

Als u een bedrijfsruimteExterne link huurt dan kunt u de kosten aftrekken van de opbrengsten van uw onderneming. Bijvoorbeeld: energiekosten, schoonmaakkosten en inrichtingskosten.

Over de huurprijs hoeft u geen btw te betalen. Dit geldt voor middenstandsbedrijfsruimten en voor overige bedrijfsruimten. U kunt met de verhuurder afspreken dat hij wel btw in rekening brengt. Dit kan voor u als huurder voordelig zijn. U moet dan aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven