Gerechtelijke procedure bij geschillen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
± 2 min lezen

Heeft u een geschil (meningsverschil) met een ondernemer, consument, (ex-)werknemer of (ex-)huurder? Dan kunt u dat door de rechter laten oplossen. De rechter doet een bindende uitspraak. U en uw tegenpartij (de partij die u aanklaagt) moeten zich aan deze uitspraak houden. U gaat naar de kantonrechter of de civiele rechter. Welke rechter u moet hebben, hangt af van de soort zaak of de waarde van de zaak.

U kunt ook uw geschillen oplossen zonder een rechter. U kunt daarvoor hulp (juridisch advies) krijgen van verschillende personen en organisaties.

Kantonrechter

De kantonrechter behandelt:

  • zaken met een bedrag van € 25.000
  • arbeidszaken
  • huurzaken
  • consumentenkoopzaken
  • consumentenkredietzaken
  • lichte strafzaken

U kunt uw zaak bij de kantonrechter zelf regelen. Dit mag zonder advocaat.

De civiele rechter

De civiele rechter (burgerlijk rechter) behandelt:

  • zaken met een bedrag van meer dan € 25.000
  • zaken van onbepaalde waarde (u vraagt bijvoorbeeld om een verbod)

De civiele rechter doet bijvoorbeeld uitspraken in faillissement. Bij de civiele rechter heeft u een advocaat nodig.

Uw rechtszaak opnieuw beoordelen in hoger beroep

Bent u het niet eens met de beslissing van de kantonrechter of de civiele rechter? Dan kunt u in hoger beroep bij een gerechtshof. Het gerechtshof beoordeelt dan uw zaak opnieuw. Het moet gaan om een zaak met een waarde van minimaal € 1.750. Bij een gerechtshof heeft u een advocaat nodig.

Griffierecht betalen

Als u een civiele zaak begint, moet u griffierecht betalen aan de rechtbank. Griffierechten zijn de kosten voor het behandelen van een zaak bij de rechter. De hoogte hangt af van de soort of de waarde van de rechtszaak.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u mogelijk subsidie voor rechtsbijstand aanvragen. De overheid betaalt dan een deel van de advocaatkosten. Heeft het geschil te maken met uw bedrijf? Dan heeft u geen recht op subsidie voor rechtsbijstand. Voor griffierecht kunt u geen subsidie krijgen. U kunt wel bij de rechtbank vragen om de griffierechten te verlagen.

Rechtszaak voeren in het Engels

Heeft u een (internationaal) handelsconflict met een Engelstalige partij? Als Nederlands bedrijf kunt u bij een Nederlandse rechtbank, Netherlands Commercial Court (NCC), in het Engels de rechtszaak voeren. De NCC is een bijzondere kamer van de Amsterdamse rechtbank en het gerechtshof Amsterdam. De NCC is specialist in internationale zakelijke geschillen en behandelt zaken standaard in het Engels.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1