Gerechtelijke procedure bij geschillen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 14 nov 2022
2 min lezen
English version

Heeft u een geschil (meningsverschil) met een ondernemer, consument, (ex-)werknemer of (ex-)huurder? U kunt dat geschil door de rechter laten oplossen. De rechter doet een bindende uitspraak. U en uw tegenpartij (de partij die u aanklaagt) moeten zich aan deze uitspraak houden. U gaat naar de kantonrechter of de civiele rechter. Welke rechter u moet hebben, hangt af van de soort zaak of de waarde van de zaak.

U kunt ook uw geschillen oplossen zonder een rechter. U kunt daarvoor hulp (juridisch advies) krijgen van verschillende personen en organisaties.

Wat behandelt de kantonrechter?

U gaat naar de kantonrechter voor:

  • zaken met een bedrag tot en met € 25.000
  • arbeidszaken
  • huurzaken
  • consumentenkoopzaken
  • consumentenkredietzaken
  • lichte strafzaken (zoals te hard rijden)

U kunt uw zaak bij de kantonrechter zelf regelen. Dit mag zonder advocaat.

Wat behandelt de civiele rechter?

U gaat naar de civiele rechter (burgerlijk rechter) voor:

  • kort geding (spoedprocedure voor een snelle beslissing over alle soorten conflicten)
  • zaken met een bedrag van meer dan € 25.000
  • iets wat u niet in geld kunt uitdrukken (bijvoorbeeld of er wel of niet een overeenkomst bestaat of een conflict over geluidsoverlast)

Bij de civiele rechter heeft u een advocaat nodig.

Niet eens met de beslissing van de rechter

Bent u het niet eens met de beslissing van de kantonrechter of de civiele rechter? Dan kunt u in hoger beroep bij een gerechtshof. Het gerechtshof beoordeelt dan uw zaak opnieuw. Dat kan alleen bij een zaak met een waarde van minimaal € 1.750. Bij een gerechtshof heeft u een advocaat nodig.

Griffierecht betalen

Als u een civiele zaak begint, moet u griffierecht betalen aan de rechtbank. Griffierechten zijn de kosten voor het behandelen van een zaak bij de rechter. De hoogte van de kosten hangt af van de soort of de waarde van de rechtszaak.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u subsidie voor rechtsbijstand aanvragen. De overheid betaalt dan een deel van de advocaatkosten. Heeft het geschil te maken met uw bedrijf? Dan heeft u geen recht op subsidie voor rechtsbijstand. Voor griffierecht kunt u geen subsidie krijgen. U kunt wel bij de rechtbank vragen om de griffierechten te verlagen.

Rechtszaak voeren in het Engels

Heeft u een (internationaal) handelsconflict met een Engelstalige partij? Als Nederlands bedrijf kunt u bij een Nederlandse rechtbank, Netherlands Commercial Court (NCC), in het Engels de rechtszaak voeren. De NCC is een bijzondere kamer van de Amsterdamse rechtbank en het gerechtshof Amsterdam. De NCC is specialist in internationale zakelijke geschillen en behandelt zaken standaard in het Engels.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)