Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Bedrijf aan huis melden

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish version

Wilt u een bedrijf aan huis beginnen? Dan moet u nagaan of uw plannen passen in het bestemmingsplan van uw gemeente. Houd ook rekening met de bepalingen uit uw hypotheekovereenkomst of huurovereenkomst. Soms kunt u kosten voor de werkruimte in uw woning aftrekken in uw belastingaangifte.

Past uw bedrijf aan huis in het bestemmingsplan?

Past een bedrijf aan huis wel in het bestemmingsplan? Dan moet u meestal uw bedrijf aan huis melden bij de gemeente. In sommige gemeenten moet u een onttrekkingsvergunning aanvragen. De gemeente geeft hiermee toestemming om uw woning als bedrijfsruimte te gebruiken.

Past een bedrijf aan huis niet in het bestemmingplan? Dan kunt u in bepaalde gevallen een omgevingsvergunning krijgen voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening. U kunt de gemeente ook vragen het bestemmingsplan te wijzigen.

Bent u eigenaar of huurder van de woning?

Bent u eigenaar van de woning en heeft u voor de financiering een hypotheek afgesloten? Houd dan rekening met de bepalingen uit de hypotheekovereenkomst. Bent u huurder van de woning, houd dan rekening met de bepalingen uit de huurovereenkomst.

Wat moet u weten voor de inkomstenbelasting en btw?

Voor de inkomstenbelasting en btw (omzetbelasting) moet u met een aantal zaken rekening houden. Bijvoorbeeld of u de woning kunt splitsen in een bedrijfs- en een woongedeelte. In een beperkt aantal gevallen kunt u de (inrichtings)kosten van de werkruimte in uw woning aftrekken. De rekenhulp Werkruimte in de woning (Belastingdienst) helpt u hierbij.

Zie ook

Naar boven