Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Belastingstelsel Caribisch Nederland gaat meer lijken op dat van Nederland

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionPrinsjesdag koffertjeDit is een PrinsjesdagartikelCheck wat er nog meer verandertIngangsdatum: 1 januari 2024

Wat verandert er?

Is uw bedrijf gevestigd in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) en bent u daar belastingplichtig? Het belastingstelsel van Caribisch Nederland gaat in de komende jaren meer lijken op het belastingstelsel van Nederland. Vooral de Algemene Bestedingsbelasting Bedrijven (ABB) en de Opbrengstbelasting gaan veranderen:

  • De omzetgrens om mee te doen aan de Kleineondernemersregeling (KOR) wordt verhoogd naar USD 30.000. De omzetgrens was USD 20.000. Hierdoor kunnen meer kleine ondernemingen de KOR gebruiken. U heeft dan minder administratieve verplichtingen.
  • Voor de invoer van pick-ups en bestelauto’s gaat het hoge tarief in de algemene bestedingsbelasting gelden. Het toepassingsbereik van de opbrengstbelasting wordt uitgebreid, zodat meer ondernemers van de regeling gebruik kunnen maken. Wel worden de voorwaarden voor houdstervennootschappen worden strenger: u moet een vestigingsplaatsbeschikking hebben. Die kunt u aanvragen bij de Belastingdienst.
  • De integratieheffing in de ABB vervalt. Hierdoor kunt u straks bijvoorbeeld makkelijker leegstaande bedrijfspanden ombouwen tot woningen.
  • Koopt u een bedrijfspand? Dan moet u zich voortaan aanmelden als nieuwe eigenaar en vastgoedbelasting betalen.

Voor wie?

  • Ondernemers die gevestigd zijn in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2024.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Prinsjesdag koffertjePrinsjesdag 2023Check wat er verandert voor ondernemers

Zie ook

Naar boven