Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Belastingstelsel Caribisch Nederland gaat meer lijken op dat van Nederland

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionIngangsdatum: 1 januari 2024

Wat verandert er?

Is uw bedrijf gevestigd in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) en bent u daar belastingplichtig? Het belastingstelsel van Caribisch Nederland gaat in de komende jaren meer lijken op het belastingstelsel van Nederland. Vooral de Algemene Bestedingsbelasting Bedrijven (ABB) en de Opbrengstbelasting gaan veranderen:

  • De omzetgrens om mee te doen aan de Kleineondernemersregeling (KOR) wordt verhoogd naar USD 30.000. De omzetgrens was USD 20.000. Hierdoor kunnen meer kleine ondernemingen de KOR gebruiken. U heeft dan minder administratieve verplichtingen.
  • Voor de invoer van pick-ups en bestelauto’s gaat het hoge tarief in de algemene bestedingsbelasting gelden. Het toepassingsbereik van de opbrengstbelasting wordt uitgebreid, zodat meer ondernemers van de regeling gebruik kunnen maken. Wel worden de voorwaarden voor houdstervennootschappen worden strenger: u moet een vestigingsplaatsbeschikking hebben. Die kunt u aanvragen bij de Belastingdienst.
  • De integratieheffing in de ABB vervalt. Hierdoor kunt u straks bijvoorbeeld makkelijker leegstaande bedrijfspanden ombouwen tot woningen.
  • Koopt u een bedrijfspand? Dan moet u zich voortaan aanmelden als nieuwe eigenaar en vastgoedbelasting betalen.

Meer informatie over de veranderingen in het belastingstelsel van Caribisch Nederland leest u in de publicatie 'Belangrijkste wijzigingen belastingen 2024' (pdf, vanaf pagina 35)

Voor wie?

  • Ondernemers die gevestigd zijn in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Wanneer?

De wijziging gaat in op 1 januari 2024.

Zie ook

Naar boven