Omgevingsvergunning: bord of spandoek plaatsen aan de openbare weg

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 13 jun 2024
1 min lezen
English version

Wilt u een bord langs de openbare weg plaatsen? Of een spandoek langs of over de weg hangen? Het kan zijn dat u een omgevingsvergunning of een ontheffing nodig heeft, of dat u een melding moet doen. Check in het Omgevingsloket of bij de gemeente welke regels voor u gelden.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

Wilt u een bord of spandoek langs de openbare weg plaatsen? Bijvoorbeeld:

  • een bord met een aankondiging van een evenement
  • een bord dat verwijst naar uw restaurant of camping
  • een spandoek langs of over de weg

Dan hangt het van de regels in de gemeente af wat u moet doen. In sommige gemeenten heeft u een omgevingsvergunning of een ontheffing nodig. Soms is het genoeg om 4 weken voordat u het bord of spandoek wilt plaatsen een melding te doen. De regels staan in het omgevingsplan (vroeger het bestemmingsplan) of in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente.

Gaat het om een reclamebord dat u voor uw zaak zet? Dan moet u in sommige gemeenten een uitstallingsvergunning aanvragen.

Reclameborden op of bij rijkswegen zijn bijna nooit toegestaan.

Omgevingsvergunning aanvragen en vergunningcheck doen

Wilt u weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Of dat u een melding moet doen? Ga naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck. In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente, provincie of waterschap. En u kunt direct een vergunning aanvragen of een melding doen. Let op: Misschien gelden er ook regels uit de APV of andere verordeningen van de gemeente.

Digitaal toestemming voor bord of spandoek aanvragen met de Berichtenbox

Met de Berichtenbox kunt u voor sommige gemeenten een ontheffing aanvragen of melding doen voor het plaatsen van borden of spandoeken langs de openbare weg. De omgevingsvergunning kunt u tijdelijk niet aanvragen met de Berichtenbox. De Berichtenbox wordt nog gekoppeld aan het Omgevingsloket. De Berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Dit artikel is gerelateerd aan: